Акваријус

 

Кос Митровица

Izložba „Equilibrium“

\"Plakat-za-izlozu-Equilibrium-Mihajlo-Ristic-Aleksandar-Kasalovic-uu\"

Изложба илустрација и дигиталних колажа „Еквилибријум“ (Equilibrium) Александра Касаловића и Михајла Ристића биће отворена у митровичкој галерији „Акваријус“ у среду 19. јуна 2019. године у 20 часова.
Улаз је слободан. Радови ће у „Акваријусу“ бити изложени до 30. јуна.
Серија радова Александра Касаловића базира се на концепту спајања (фузије) два уметничка правца: геометријске апстракције и модерног минималистичког дизајна. Радове чине комбинације илустрација и дигиталних колажа (комбинација фотографија и текстура са векторским облицима линеарне форме). Сви радови су квадратне форме, што представља мали омаж геометријској апстракцији и уметницима који су предводили тај правац (Јозеф Алберс, Ел Лисицки, Васил Кандински). Управо је ова грана модерне уметности 20. века оставила највећи утицај на Касаловићево стваралаштво и рад. Она је обогаћена модерним минимализмом, тренутно доминантним смером у модерном графичком дизајну, као и одликама vaporwave покрета.
Дигиталне илустрације из серије „Еквилибријум“ представљају потребу Михајла Ристића за уравнотеженошћу која држи ликовне елементе у стању у коме они просторно представљају пандане самим себима (билатерална симетрија). Симетричност руше геометријски облици у позадини и поједини умножени елементи који акцентују одређене делове визуелног поља слике. Потреба за уравнотеженошћу повлачи и питање једнакости, односно бројчаног стања одредјених елемената на раду, што у пракси значи да већих елемената на раду има мање, док мањих има бројчано више, те се на тај начин долази до визуелног изједњачавања и баланса. Овакво ликовно решење представља визуалну метафору о увек актуелној теми односа моћи и утицаја одређених чланова друштва, као и критику експлоататорских тежњи појединих припадника друштва зарад личне користи и остваривања сопствених замисли манипулацијом/трговином утицајем и положајем.

Александар Касаловић и Михајло Ристић, заједно са Милошем Павловић, прошле сезоне (март 2018) имали су прву самосталну изложбу у „Акваријусу“ („Фигура на три начина“ >>). „Еквилибријум“ у одређеном смислу представља наставак ауторских трагања која за циљ имају опис психолошких и емоционалних стања кроз коју пролази Човек, као јединствена и комплексна јединка. Отуда је у радовима представљен универзални цртеж Човека, технички решен линеарно и шаблонски, заробљеног у геометријским формама и облицима који симболизују препреке и зидове на које наилазимо у нашим животима, у нашим свакодневницама.

\"Fotografija

Александар Касаловић (Косовска Митровица, 1995) завршио је 2018. године студије графичког дизајна на Факултету уметности у Косовској Митровици у класи професорке Естер Милентијевић. Учествовао на више колективних студентских изложби. Прву самосталну изложбу („Фигура на три начина“) имао управо у галерији „Акваријус“ у Косовској Митровици 2018. године.

\"mihajlo-ristic\"

Михајло Ристић (Књажевац, 1995). Студије сликарства на Факултету уметности у Косовској Митровици завршио 2018. године у класи професора Петра Ђузе. Тренутно је на мастер студијама код истог професора. Иза себе има више колективних изложби. Прву самосталну изложбу („Фигура на три начина“) имао управо у галерији „Акваријус“ у Косовској Митровици 2018. године.

1 thought on “Izložba „Equilibrium“”

  1. Pingback: PKC Akvarijus: Izložba "Ekvilibrijum" - Alternativna

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *