Акваријус

 

Кос Митровица

Катарина Пејак и Ана Протулипац

Фотографије: Ивана Чутура

Катарина Пејак (глас, клваир) и Ана Протулипац (глас, бас гитара) одржаће концерт на затварању Митровичке уметничке резиденције у суботу 13. маја 2023. године. Почетак концерта заказан је за 20:30 у дворишту митровачког ДКЦ „Кактус“, а у случају неповољних временских прилика у просторији ПКЦ „Акваријус“. Улаз је слободан али су неопходне резервације и бесплатне улазнице које се могу преузети у „Акваријусу“. Митровичку уметничку резиденцију организује „Акваријус“ у оквиру програмске целине „Арт терапија за све“ коју подржава УНМИК.
Катарина и Ана су започеле сарадњу 2018. године у оквиру Катарина Пејак Трија. Након турнеје „Killing the blues“, сарадњу су наставиле, угавном заједничким наступима које карактерише интиман звук и дуетске изведбе песама Катарине Пејак, као и многих других које су се нашле на заједничком репертоару. Овај дует познат је по слагању гласова у стилу америчког фолка и модерног соула, као и по еклектичном стилу.

Катарина Пејак је кантауторка и пијанисткиња и музички едукатор. Oбјавила је 4 албума, последњи под називом „Roads That Cross“ за издавачку кућу Ruf Records за који је била номинована у 6 категорија награде International Blues Awards за 2019.годину. „Roads That Cross“ био је уврштен у топ-листу најбољих 10 албума те године на сајту AllMusic.
Током 2019. одржала је преко 60 концерата на промотивној турнеји широм Европе, под називом Blues Caravan.
Катарина је дипломирала на Беркли музичкој академији (Бостон, САД), добитница је награде Songwriting Achievement Award коју додељује ова академија, а од пролећа 2020. године је и предавач на Berklee College of Music Абу Даби.
Током 2020. године објавила је мини албум (само дигитална верзија) под називом Ooutside Looking in, за који је добила изузетне критике и рецензије. Катарина је и ауторка музике за неколико документарних филмова, реализовала је током претходних година радионице и мастер клас у mnogim градовима у Србији (Рашка, Крушевац, Вршац, Сента, Панчево, Чачак), у сарадњи са локалним центрима за културу и локалним самоуправама.
Први кантауторски музички камп, под називом „Campfire Collective – BIG EARS“, Катарина је организовала у сарадњи са организацијом FOSDI и уз подршку Амбасаде САД у Београдз 2021. године у јулу месецу. Камп је трајао 7 дана, бројао је десет селектованих учесника, шесторо интернационалних ментора и предавача и шесторо чланова извршног тима.
Катарина је са својим бендом наступала на фестивалима у земљи иностранству: Мikser, Рашке духовне свечаности, Поезика, Карусел, Кросроудс и фестивалима у Шведској, Немачкој, Француској. Као гост Vienna Blues Festival 2017. године одржала је солистички концерт у Mоцартовој кући (Мocarthaus), концертном простору у Бечу. Исте године је одржала серију концерата у Калкути, Индија.

Ана Протулипац је музичарка и психолог, рођена у Београду, позната по ангажману у бројним домаћим музичким саставима. Након завршене средње музичке школе „Станковић“, где је похађала теоретски одсек и џез певање, Ана завршава основне и мастер студије психологије. Музичку каријеру наставља као басисткиња и вокал у неколико музичких састава као што су IrieFM, Beyonce tribute band, Катарина Пејак трио, Poinciana Feels, Ana & The Changes. Наступала је на бројним регионалним фестивалима. Тренутно ради на стварању свог првог ауторског албума.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *