Акваријус

 

Кос Митровица

М. Дамјановић: „Др Нехемије Шенфајн“

У Приватном култруном центру „Акваријус“ у Косовској Митровици 27. априла 2023. године биће представљена књига „Др Нехемије Шенфајн (1886-1942). Биографија Швајцарца у Југославији“ аутора Милоша Дамјановића, доктора историјских наука. Промоција је заказана за 20:00, а поред аутора у програму ће учествовати и етнолог др Александар Павловић и историчар проф. др Миленко Пекић.

Ова историографска монографија, чији је издавач Архив Војводине, а рецензент историчар проф. др Владан Виријевић, прати биографску путању једног од најреномиранијих косовскомитровачких лекара чији је целокупан период боравка у граду на Ибру био свакодневно и свепрожимајуће везан за пружање медицинских услуга локалном становништву. У студији је приказан животни циклус швајцарског држављанина руско-јеврејског порекла који је из крајње хуманих побуда започео нови животни стадијум у Косовској Митровици у којој ће дочекати и трагичан свршетак. Живот овог алтруисте и човекољупца насилно су прекинули на најсуровији начин нацистички злочинци током окупације наше земље у Другом светском рату.
Књигу која је илустрована бројним фотографијама из живота др Шенфајна и чланова његове породице, заинтересовани посетиоци моћи ће да набаве по приступачној цени.

Више о овој књизи: Радио Контакт плус >>

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *