Акваријус

 

Кос Митровица

Književni okršaj 2. krug kvalifikacija

\"knjizevni-okrsaj-oktobar\"

У петак, 21. октобра 2016. године, од 19 часова у организацији Клуба уметника „Интервала“, а у оквиру програма „Поетско ћоше“, у галерији „Акваријус“ одржаће се други по реду књижевни окршај. За сада су учешће потврдила два ствараоца: Дарија Машковић из Косовске Митровице и Сара Јекић из Прокупља (иначе, ауторка две песничке књиге: „Само се очима искрено воли“, 2015; „Плава одаја на тавану“, 2016). Број учесника књижевног окршаја није ограничен, а пријаве се примају сваког дана у галерији „Акваријус“, најкасније сат пре одигравања догађаја.
Књижевни окршај је замишљен тако да се учесници надмећу у три категорије. Најпре читају три књижевна текста која су сами одабрали, потом три текста које је одабрало уредништво Клуба уметника „Интервала“ (за учеснике до самог наступа непозната), а на крају три своја оригинална књижевноуметничка рада.
Победник књижевног окршаја је онај учесник који обезбеди највише гласова присутне публике и стручног жирија. За победнике сваког надметања обезбеђене су и награде, учешће на финалном новогодишњем књижевном окршају, као и штампање радова у часопису за различите видове уметничког изражавања „Интервала“.
Победник првог књижевног окршаја (одржаног у септембру) био је Јован Маслар из Косовске Митровице (освојио је и награду публике и награду стручног жирија). Њему су припале две вредне књиге – „Латинско-српски и српско-латински речник“ (ауторке Слађане Милинковић) и „Његош и косовски завет“ (приређивач Мирослав Тохољ) – а проза ће му бити објављена у првом броју часописа „Интервала“.
Књижевни окршаји у галерији „Акваријус“ замишљени су по угледу на слем вечери, дакле рачунају на изражену интеракцију са публиком, која гласно коментарише наступе учесника, навија, изражава негодовање, у зависности од тога да ли јој се програм допада или не. Надметање у читању, разговор са публиком, неугодна питања жирија и дружење уз рокенрол музику, обележили су септембарски књижевни окршај. Атмосфера је подсећала на ону која је обележила јавна читања у америчким клубовима осамдесетих година прошлог века, а коју последњих година интезивно призивају млади људи у великим центрима културе.
Зато, добродошли у галерију „Акваријус“ – подржите младе ствараоце и покажите како Косовска Митровица има потенцијал да израсте у значајно уметничко средиште.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *