Акваријус

 

Кос Митровица

Likovni okršaj u „Akvarijusu“

\"L\"

У среду, 19. октобра 2016. године, у галерији „Акваријус“, од 19 сати биће, по први пут, одржан ликовни окршај. У овом несвакидашњим перформансу – инспирисаном надметањима уметника (Модељани, Пикасо, Сутин, Ривера) на јавним местима (атељеима, галеријама, клубовима, најчешће кафанама) у Паризу – учешће су пријавили ствараоци са Факултета уметности у Косовској Митровици: Јасмина Поповић, Наташа Наталика Јовић и Стефан Стевановић.
Такмичење ће се одвијати у три етапе. Учесници ће најпре стварати реплику познатог уметничког дела, затим ће се ликовно изразити по задатку који им додели жири, да би на крају урадили оригиналан уметнички рад. Свака појединачна етапа траје четрдесет минута.
Победник ликовног окршаја је онај учесник који обезбеди највише гласова присутне публике и стручног жирија. Имена чланова жирија биће обелодањена непосредно пред почетак окршаја. За победнике су обезбеђене и награде: сликарски прибор, материјал и литература, ваучер галерије „Акваријус“, објављивање радова у часопису за различите видове уметничког изражавања „Интервала“. Главна награда је реализација самосталне изложбе у галерији „Акваријус“ (све трошкове организације изложбе сноси Клуб уметника).
Ликовни окршаји у галерији „Акваријус“ замишљени су по угледу на прошловековне париске сукобе сликара, дакле подразумевају, баш као и књижевни окршаји, изражену интеракцију са публиком, која гласно коментарише наступе учесника, навија, изражава негодовање, у зависности од тога да ли јој се рад и активности уметника допадају или не.
Зато, добродошли у галерију „Акваријус“ – подржите ликовне ствараоце и покажите како Косовска Митровица полако израста у значајно уметничко средиште.

 

Кратке биографије учесника

Јасмина Поповић, рођена 1994. године у Приштини, студент је четврте године на одсеку за графичку дизајн Факултета уметности у Косовској Митровици. Учесник је на више колективних изложби, између осталог и на Бијеналима студентске графике и цртежа у Београду (2014. и 2015), Изложби радова студената на Академији умјетности Универзитета у Бања Луци (2015) и Галерији Факултета ликовних уметности у Београду (2016). Аутор је идејних решења плаката за позоришне представе („Покондирена тиква“, „Чекајући Годоа“).

Наташа Наталика Јовић, рођена 1994. у Сурдулици, студент је четврте године Факултета уметности у Косовској Митровици, на одсеку за вајарство.

Стефан Стевановић, рођен 1994. године у Јагодини, студент је четврте године Факултета уметности у Косовској Митровици, на одсеку за сликарство у класи професора Петра Ђузе. Учесник је на преко двадесет колективних изложби и ликовних колонија. Иза себе има четири самосталне изложбе: изложба слика у галерији „Обломов“ у Крагујевцу (2012); изложба слика и цртежа „Живот као смртна болест“ у галерији „Обломов“ у Крагујевцу (2013); изложба слика у Културном центру „Доситеј Обрадовић“ у Баточини (2015); изложба (ауто)портрета „Луцида интервала“ у галерији „Акваријус“ у Косовској Митровици (2016).

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *