Акваријус

 

Кос Митровица

Književni okršaj u galeriji „Akvarijus“

\"knjizevni-okrsaj-septembar\"

Од септембра 2016. године, у организацији Клуба уметника „Интервала“, а у оквиру програма „Поетског ћоше“, свакога месеца одржаваће се књижевни окршаји. Први у низу најављен је за четвртак 22. септембар у галерији „Акваријус“ од 19 сати. За сада су учешће потврдили три млада ствараоца из Косовске Митровице: Дарија Машковић, Јован Маслар и Никола Грујић. Број учесника књижевног окршаја није ограничен, а пријаве се примају сваког дана у галерији „Акваријус“, најкасније дан пре одигравања догађаја.
Књижевни окршај је замишљен тако да се учесници надмећу у три категорије. Најпре читају три књижевна текста која су сами одабрали, потом три текста које је одабрало уредништво Клуба уметника „Интервала“ (за учеснике до самог наступа непозната), а на крају три своја оригинална књижевноуметничка рада.
Победник књижевног окршаја је онај учесник који обезбеди највише гласова присутне публике и стручног жирија. За победнике сваког надметања обезбеђена је и награда, а најбољих пет учесника у свим циклусима штампаће своје радове у часопису за различите видове уметничког изражавања „Интервала“.
Књижевни окршаји у галерији „Акваријус“ замишљени су по угледу на слем вечери, дакле рачунају на изражену интеракцију са публиком, која гласно коментарише наступе учесника, навија, изражава негодовање, у зависности од тога да ли јој се програм допада или не. Вечери слем поезије последњих година представљају незаобилазни део уметничке понуде свих великих културних центара у региону (Београд, Нови Сад, Загреб, Љубљана). Слем се обично изводи на сцени (рецитовање које личи на глуму) и представља својеврстан облик перформанса. Сматра се да је најмлађи песнички жанр, чији је родоначелник Марк Шмит који је овакве програме организовао 1985. године у Чикагу (САД). Одликује га апсолутна слобода у одабиру тема и начину интерпретације.

0 thoughts on “Književni okršaj u galeriji „Akvarijus“”

  1. Pingback: Program za septembar 2016. | Galerija Aquarius

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *