Акваријус

 

Кос Митровица

Jovan Maslar pobednik književnog okršaja

\"knjizevni-okrsaj-jovan-maslar\"

Лед је пробијен. У Косовској Митровици одржан је и први књижевни окршај инспирисан слем поезијом. Три млада учесника такмичила су се у три категорије (читање туђих књижевних текстова, читање непознатих текстова, читање сопственог стваралаштва), пред тридесетак окупљених посетилаца у галерији „Акваријус“. Надметање у читању, разговор са публиком, неугодна питања жирија и дружење уз рокенрол музику трајало је до после поноћи. Атмосфера је подсећала на ону која је обележила јавна читања у америчким клубовима осамдесетих година прошлог века, а коју последњих година интезивно призивају млади људи у великим центрима културе.
Дарија Машковић, чији је наступ био најављен, из (не)оправданих разлога изостала је на књижевном окршају, али је Јовану Маслару (ученик митровачке гимназије) и Николи Грујићу (студент биологије) посао отежала Оливера Шћепановић (студенткиња историје уметности) која се непосредно пред почетак надметања пријавила за учешће. А свима су, вероватно, додатну тешкоћу представљали камера и диктафон који су овековечили догађај. Колеге из РТК 2 и Радио Косовске Митровице имале су слуха за овај књижевни окршај и свест о његовом значају. Хвала им на разумевању, и на подршци младим уметницима.
Посетиоци су током читаве вечери били наклоњени Маслару који је убедљиво добио награду публике (књига „Латинско-српски и српско-латински речник“ чији је аутор класични филилог Слађана Милинковић), али и награду стручног жирија (књига „Његош и косовски завет“ коју је приредио књижевник Мирослав Тохољ), којег су чинили људи са великим искуством у српском књижевном и медијском контексту (Тијана Ђорђевић, Срђан Кошанин и Александар Дунђерин).
Избор прозе и поезије коју су, поред властитих текстова, учесници читали (било да су их сами одабрали, било да их је одабрао жири), сведочи о високом нивоу књижевне свести која постоји у делу митровачке јавности окупљене око галерије „Акваријус“ и Клуба уметника „Интервала“ – Достојевски, Црњански, Настасијевић, Марина Цветајева, Десанка Максимовић, али, за оваква књижевна дружења очито незаоблизан Буковски.
Апсолутни победник ове вечери Јован Маслар, поред изузетно вредних књига које је освојио као награде, квалификовао се и за финални новогодишњи књижевни окршај, а његова проза биће објављена у првом броју часописа за различите видове уметничког изражавања „Интервала“.
Митровчани су тако још једном показали да је њихов град значајно културно средиште које има потенцијал да ствара, прати и негује квалитетне уметничке програме који су у дослуху са актуелним културним тенденцијама.
Отуда, за следећи књижевни окршај, који ће бити организован средином октобра у новим просторијама галерије „Акваријус“, очекујемо још већи одзив – и учесника и публике. Да заједно, бескомпромисно и безусловно, покажемо како је живот уз уметност могућ; и лепши и забавнији. А, имајући у виду награде, и исплатив.
Добродошли у галерију „Акваријус“!

Клуб уметника „Интервала“
Косовска Митровица, 23. 9. 2016.

\"knjizevni-okrsaj-galerija-akvarijus-1\"

\"knjizevni-okrsaj-galerija-akvarijus-2\"

\"knjizevni-okrsaj-galerija-akvarijus-4\"

\"knjizevni-okrsaj-galerija-akvarijus-5\"

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *