Акваријус

 

Кос Митровица

Kristina Koleman (SAD): „Korak ka promenama“

Фотографије: Милан Кабашић >>

\"korak-ka-promenama-katarina-jelicic-lea-jevtic\"

Премијера малих кореографија савременог балета „Корак ка променама“ одржана је 13. априла 2017. године у галерији „Акваријус“. Овај својеврсни перформанс припремила је, у сарадњи са студенткињама треће и четврте године Факултета уметности у Косовској Митровици, америчка кореографкиња Кристина Колеман (Christine Coleman >>).

\"korak-ka-promenama-christie-coleman\"

У представи су учествовале Гала Шалипур, Леа Јевтић, Катарина Јеличић, Милица Мандић, Дуња Николић и Љубица Радомировић, глумице које су већ познате митровачкој публици, између осталог и по сценским и музичким наступима у галерији „Акваријус“.

\"korak-ka-promenama-milica-mandic\"

„Корак ка променама“, путем покрета, балета, односно савременог плеса, као и путем музике, тематизује низ актуелних друшетвено-политичких, а пре свега социјалних питања. И поред тога што су акцентовани предрасуде, неравноправност и разни облици насиља, из женског угла, чиме је сугерисана угроженост пре свега жена, чини се да је публика идеју „Корака ка променама“ ишчитала у знатно универзалнијем кључу: као критику опште дехуманизације друштва, која подједнако угрожава читав људски род, без обзира на старосну доб, пол и место боравка. Таквом закључку погодовала је и сама форма невербалног театра, али, можда и више, непатворене емоције глумачке екипе, чије су слободне интерпретације замисли кореографкиње највише израз њиховог унутрашњег доживљаја овако специфичне, тешке и комплексне теме, са којом се младе глумице, очигледно, нису директније сусреле у свом животу.

\"korak-ka-promenama-ljubica-radomirovic\"

После малих кореографија, одржана је дебата у којој су, поред Кристине Колеман учешће морали да узму и готово сви посетиоци перформанса.

\"korak-ka-promenama-2\"

Организатор овог догађаја била је НВО „Женско право“ из Косовске Митровице.

\"korak-ka-promenama-galerija-akvarijus\"

0 thoughts on “Kristina Koleman (SAD): „Korak ka promenama“”

  1. Pingback: Scensko ćoše: „Čekajući Godoa“ | Galerija Aquarius

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *