Акваријус

 

Кос Митровица

Likovni okršaj (finale)

\"\"

Завршница четврте сезоне Ликовних окршаја, која је због пандемије два пута одлагана, биће одиграна у Приватном културном центру „Акваријус“ у Косовској Митровици у среду 16. септембра (полуфинала) и четвртак 17. септембра 2020. године (финале) од 18 часова. У првом полуфиналу требало је да се састану Нишлијке Тијана Родић и Милица Грбовић, али је после одустајања Милице Грбовић организатор одлучио да специјалну позивницу упути Александри Вајшел из Косовске Митровице, будући да је она у четвртфинале изгубила од Грбовић, и то са само поеном разлике (99:100). У другом полуфиналном окршају најпријатније изненађење овог циклуса Наталија Утвић из Зубиног Потока изаћиће на мегдан Давиду Павловићу из Краљева. Победници из ова два ликовна окршаја састаће се сутрадан у финалу.

Распоред и резултати >>

Имена чланова жирија, као и до сада, држаће се у тајности све до почетка надметања. Поред трочланог жирија (историчар уметности, ликовни уметник, новинар) о победнику одлучују и гласови публике.
Награда за победника четвртог циклуса Ликовних окршаја је иста као и претходних сезона – самостална изложба у „Акваријусу“ о трошку ПКЦ-а.
Досадашњи победници Ликовних окршаја у „Акваријусу“ су Вук Ђурић из Чачка (2016), Стефан Ђурђановић из Ниша (2017) и Петар Алексић из Београда (2018), који је одбио награду.

\"\"

Идеја за ликовне окршаје настала је у октобру 2016. године, када је ПКЦ „Акваријус“, у договору са студентима тада четврте године Факултета уметности у Косовској Митровици, Јасмином Поповић и Стефаном Стевановићем, одлучио да организује несвакидашњи и оригинални перформанс. Овај уметничко-забавни програм инспирисан је надметањима уметника (Модељани, Пикасо, Сутин, Ривера) на јавним местима (атељеима, галеријама, клубовима, најчешће кафанама) у Паризу, али у оваквом облику није никада и нигде реализован.
Ликовни окршаји су такмичарског карактера, а само такмичење се одвија у неколико етапа: учесници на лицу места, у унапред одређеном временском оквиру, стварају реплику познатог ликовног дела, ориганалне уметничке радове, извршавају задатке које им додељује жири. Победник је онај такмичар који добије највише гласова стручног жирија и присутне публике. Сами окршаји рачунају на интеракцију са публиком која им, за време надметања, својим гласним коментарима, навијањем, негодовањем, отежава рад.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *