Акваријус

 

Кос Митровица

Likovni okršaj: Mitrovica vs Beograd

\"likovni-okrsaj-decembar-2017-plakat\"

У другом колу квалификација у оквиру треће сезоне Ликовних окршаја у галерији „Акваријус“ такмичиће се студент Факултета примењених уметности у Београду Петар Алексић и његове колеге са митровачког Факултета уметности Анђела Јордановић и Александар Здравковић. Ликовни окршај је заказан за петак, 22. децембар 2017. године од 20 часова.
Победник овог окршаја придружиће се у полуфиналу Милици Милетић која је у прошлом колу била најбоља, а другопласирани стиче право да се у баражу домогне наредне фазе такмичења.
Квалификациони окршаји у оквиру трећег циклуса биће одржани до фебруара 2018. године. Полуфинала су заказана за март и април, а велико финале за мај 2018. године. Главна награда и ове сезоне биће организација самосталне изложбе у „Акваријусу“, о трошку Галерије.

Распоред и резултати >>

Идеја за ликовне окршаје настала је у октобру 2016. године када су Миљана и Александар Дунђерин, уредници уметничког програма у Галерији „Акваријус“ (Центру за различите видове уметничког изражавања), у договору са студентима четврте године Факултета уметности у Косовској Митровици одлучили да организују несвакидашњи и оригинални перформанс. Овај уметничко-забавни програм инспирисан је надметањима уметника (Модељани, Пикасо, Сутин, Ривера) на јавним местима (атељеима, галеријама, клубовима, најчешће кафанама) у Паризу, али у оваквом облику није никада и нигде реализован.

 \"likovni-okrsaj-markica\"

Ликовни окршаји су такмичарског карактера, а само такмичење се одвија у неколико етапа: учесници на лицу места, у унапред одређеном временском оквиру, стварају реплику познатог ликовног дела, ориганалне уметничке радове, извршавају задатке које им додељује жири. Победник је онај такмичар који добије највише гласова стручног жирија и присутне публике. Сами окршаји рачунају на интеракцију са публиком која им, за време надметања, својим гласним коментарима, навијањем, негодовањем, отежава рад.

Документарни филм о Ликовним окршајима у галерији „Акваријус“ >>

Досадашњи победници
2016: Вук Ђурић (Чачак)
2017: Стефан Ђурђановић (Ниш)

Вук Ђурић: Ја сам прљав човек, ружних мисли >>

„Портрет дисидента“ (видео) >>

Ђурђановић и Ристић: Нагон vs душа >>

0 thoughts on “Likovni okršaj: Mitrovica vs Beograd”

  1. Pingback: Program za decembar 2017. | Galerija Aquarius

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *