Акваријус

 

Кос Митровица

Milan Kabašić: „Četvrt grada i jedna ljubav“

\"kabasic-izlozba-plakat\"

У суботу 23. децембра 2017. године у 21 сат у галерији „Акваријус“ биће отворена изложба фотографија митровачког аутора Милана Кабашића. Изложбу „Четири града и једна љубав“ чини серија политички некоректних црно-белих документарних фотографија о Косовској Митровици, о Граду, приказаном, у доминантно ироничном, саркастичном и циничном тону, у свој својој суровости и лепоти.
У музичком делу програма, као гост вечери, најављен је Дејан Поповић (бар пиано).
Кабашићеве фотографије биће изложене до 31. децембра 2017. године.

\"milan-kabasic-3\"

Док гледам у ове фотографије, осећам да су се тренуци које је Кабашић мајсторски забележио десили после неких важних догађаја (потреса) – после узбудљивог дана, после политичких избора, после одигране сцене у позоришту, пред спавање, пред сан, пред нови дан…
У овоме се, на неки начин, огледа сензибилитет аутора који се занима за душу човекову, за оне тренутке када човек остане сам, уморан, запитан, (не)спреман за даље – за даље које је толико непознато или магловито колико и сам живот.
Кабашићеве неживе лутке у излогу наспрам старијих пролазника или, пак,скитнице на плочнику са друге фотографије као да живље посматрају свет од живих људи. У овоме се назире и ауторова иронија, али и велики таленат да уочи тренутак и артикулише га у аутентичну уметничку фотографију.
На крају, чини ми се да се из ових фотографија осећа ГРАД, онај град „који је некад бацао светла далеко“, град који је данас, у свој својој суровости и лепоти, и даље инспирација оним ауторима и уметницима који осећају да живот није „торта са шлагом“, како каже једна велика савремена песникиња и драмски писац.
Александар Ђинђић, глумац

\"milan-kabasic-1\"

Милан Кабашић је рођен у Косовској Митровици 29. јула 1990. године. Завршио је графички дизајн на ITA Academy. Оснивач и члан митровачког бенда Дарк скај. Фотографијом се бави још од средњошколских дана.

0 thoughts on “Milan Kabašić: „Četvrt grada i jedna ljubav“”

  1. Pingback: Program za decembar 2017. | Galerija Aquarius

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *