Акваријус

 

Кос Митровица

Likovni okršaji (četvrtfinale)

\"likovni-okrsaj-jun-2020\"

Четврта сезона Ликовних окршаја биће настављена у Приватном културном центру „Акваријус“ у Косовској Митровици у уторак 30. јуна 2020. године у 20 часова, одигравањем два преостала четвртфинална меча. Парови четвртфинала су: Тијана Родић (Ниш) – Александар Касаловић (Косовска Митровица) и Давид Павловић (Краљево) – Александар Здравковић (Куршумлија). Два победника придружиће се Наталији Утвић (Зубин Поток) и Милици Грбовић (Ниш) који су још раније обезбедиле пласман у полуфинале. Полуфинални мечеви, као и финале планирани су за јул 2020. године.

Распоред и резултати >>

Имена чланова жирија, као и до сада, држаће се у тајности све до почетка надметања.
Награда за победника четвртог циклуса Ликовних окршаја је иста као и претходних сезона – самостална изложба у „Акваријусу“ о трошку ПКЦ-а.
Досадашњи победници Ликовних окршаја у „Акваријусу“ су Вук Ђурић из Чачка (2016), Стефан Ђурђановић из Ниша (2017) и Петар Алексић из Београда (2018), који је одбио награду.

\"likovni-okrsaj-markica\"

Идеја за ликовне окршаје настала је у октобру 2016. године, када је ПКЦ „Акваријус“, у договору са студентима тада четврте године Факултета уметности у Косовској Митровици, Јасмином Поповић и Стефаном Стевановићем, одлучио да организује несвакидашњи и оригинални перформанс. Овај уметничко-забавни програм инспирисан је надметањима уметника (Модељани, Пикасо, Сутин, Ривера) на јавним местима (атељеима, галеријама, клубовима, најчешће кафанама) у Паризу, али у оваквом облику није никада и нигде реализован.
Ликовни окршаји су такмичарског карактера, а само такмичење се одвија у неколико етапа: учесници на лицу места, у унапред одређеном временском оквиру, стварају реплику познатог ликовног дела, ориганалне уметничке радове, извршавају задатке које им додељује жири. Победник је онај такмичар који добије највише гласова стручног жирија и присутне публике. Сами окршаји рачунају на интеракцију са публиком која им, за време надметања, својим гласним коментарима, навијањем, негодовањем, отежава рад.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *