Акваријус

 

Кос Митровица

Likovni srpsko-nemački okršaj

\"likovni-okrsaj-maj-2017-plakat\"

У четвртак, 4. маја 2017. године, у галерији „Акваријус“ ће од 20:00 бити одржан трећи по реду квалификациони ликовни окршај у оквиру другог циклуса. Учешће су пријавили Леа Кронтал из Вајмара (Немачка), Весна Секулић (Лепосавић), Александар Радовић (Липљан) и Јован Маслар (Косовска Митровица). Програм води Стефан Стевановић Пепи.
Такмичење ће се, као и до сада, одвијати у три етапе. Такмичари ће најпре стварати реплику познатог уметничког дела, затим ће се ликовно изразити по задатку који им додели жири, да би на крају урадили оригиналан уметнички рад. Свака појединачна етапа трајаће тридесет минута.
Победник ликовног окршаја је онај учесник који обезбеди највише гласова присутне публике и стручног жирија (њихова имена биће објављена непосредно пред почетак окршаја). Најуспешнији такмичар ће се придружити Младену Ристићу и Стефану Ђурђановићу (победницима претходних ликовних окршаја) у финалу другог циклуса које ће се одржати у јуну 2017. године.

Распоред и резултати >>

За победнике су обезбеђене и награде: сликарски прибор, материјал и литература, а главна награда (за победника другог циклуса) је реализација самосталне изложбе у галерији „Акваријус“.
Овај несвакидашњи перформанс инспирисан је надметањима уметника (Модељани, Пикасо, Сутин, Ривера) на јавним местима (атељеима, галеријама, клубовима, најчешће кафанама) у Паризу, дакле подразумева, баш као и књижевни окршаји, изражену интеракцију са публиком, која гласно коментарише наступе учесника, омета такмичаре (и на тај начин им отежава извршење задатака), навија, изражава негодовање, у зависности од тога да ли јој се рад и активности уметника допадају или не.

Кратке биографије учесника:

\"lea-kro\"

Леа Кронтал, рођена у Вајмару (Немачка). Одрастала у различитим немачким градовима. После завршетка средње школе одлучила је да дође на Косово где треунтно волонтира. У Паризу завршила шестомесечни курс сликарства. Отада јој је оловка и сликарски прибор постао, како каже, основни вид изражавања.

\"vesna-sekulic\"

Весна Секулић, рођена 1992. године у Косовској Митровици. Средњу уметничку школу завршила у Краљеву (2011), дипломирала на одсеку за сликарство Факултета уметности у Косовској Митровици (2015), где је завршила и мастер студије (2017). Имала две самосталне и 25 колективних изложби. Учествовала на неколико ликовних колонија и пројеката. Добитник Доситејеве стипендије. Живи у Лепосавићу.

\"aleksandar-radovic-2\"

Александар Радовић, рођен у Липљану 1987. године. Дипломирао графички дизајн на Факултету уметности у Косовској Митровици. Имао једну самосталну изложбу и десет колективних. Учествовао на неколико ликовних колонија.

\"jovan-maslar\"

Јован Маслар, рођен 1999. године у Косовској Митровици. Похађа митровачку гимназију. Пише поезију и прозу. Освојио друго место у првом циклусу Књижевних окршаја у галерији „Акваријус“.

0 thoughts on “Likovni srpsko-nemački okršaj”

  1. Pingback: Program za maj 2017. | Galerija Aquarius

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *