Акваријус

 

Кос Митровица

„Mali atelje“: Izložba „Lica“

\"mali-atelje-izlozba-lica-plakat\"

На четвртој по реду изложби полазника едукативно-креативне уметничке радиноце „Мали атеље“, у галерији „Акваријус“ у среду 22. јуна 2016. године од 18:00 часова биће изложени радови Маргите Ралевић, Јована Раденковића и Симоне Димитријевић који су, по мишљењу стручног савета галерије „Акваријус“, својим талентом и залагањем током прве половине 2016. године заслужили да самостално изложе своје радове. У питању су њихови цртежи, портрети обједињени под називом „Лица“.
На отварању изложбе свим члановима „Малог атељеа“ биће додељене дипломе.

Из рецензије Миљане Булатовић:
Однос Маргите Ралевић, Јована Раденковића и Симоне Димитријевић према цртежу, и уопште према стваралачком чину, уметности, такав је да би им и многи студенти ликовних академија, па чак и професионални сликари могли да позавиде. Спремност да се сваком детаљу, потезу оловком, композицији, посвете сати проучавања и дотеривања (или, пак, да се, што је приметно код Јована, линија повуче у тренутку импулсивности), а, истовремено, одбијање да се калкулише, да се додворава очекивањима било публике, било родитеља, чак и наставника – резултирали су неколицином изврсних цртежа, портрета обједињених под насловом „Лица“. На први поглед помало већ излизаним од употребе, али – њиховим насловом, иза кога су, опет бескомпромисно, стали. Велики труд и залагање, прожети очигледним талентом и безграничном креативношћу, видљиви су на различитим нивоима ликовног израза Маргите, Јована и Симоне. Оригиналног и непоновљивог израза, и поред тога што су њихови портрети дорада већ постојећих у историји уметности. Понекад је инвентивност уочљива у експресији портрета, понекад у детаљу на лицима (поглед, гест), понекад у решавању позадине цртежа.
Без обзира на то да ли ће Маргита, Јован и Симона наставити да се баве ликовном уметношћу или не (а била би штета да престану имајући у виду њихову надареност и сензибилитет), њихови цртежи још једном нас уверавају да је уметност дар љубави, поготово ако је дечја, још увек неупрљана наслагама савременог доба. Тај дар дечје љубави погађа равно у душу и мозак посматрача, отвара нам свима један нови свет – понекад лепши, а понекад ружнији од овог у којем живимо – али, и у једном и у другом случају, другачији, смисленији и слободнији. А без слободе нема ни уметности, нити било ког конкретног стваралачког чина.

Маргита Ралевић (13 година), ученица је седмог разреда Основне школе „Бранко Радичевић“ у Косовској Митровици. За неке раније радове награђивана је на конкурсима у Београду („Витез“) и у Косовској Митровици. Активно се бави спортом, а интересује се и за уметничку фотографију. Члан „Малог атељеа“ при галерији „Акваријус“ од новембра 2015. године.

Јован Раденковић (11 година), ученик је петог разреда Основне школе „Вук Стефановић Караџић“ у Звечану. Предмет његовог интересовања је пре свега карикатура и стрип. Бави се кошарком. Члан „Малог атељеа“ при галерији „Акваријус“ од фебруара 2015. године.

Симона Димитријевић (10 година), ученица је трећег разреда Основне школе „Свети Сава“ у Косовској Митровици. Истиче се у спортским и уметничким активностима. Освојила је три медаље у кросу, похађа виолину и члан је плесне групе „Стрит денс“, са којом је такође освајала награде. Едукативно-креативну радионицу при галерији „Акваријус“ похађа од 2013. године.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *