Акваријус

 

Кос Митровица

Milica Mandić: „Isadora“

\"milica-mandic-isadora-plakat\"

Архивске фотографије: ПКЦ „Акваријус“ (Харис Личина)

У Приватном културном центру „Акваријус“, у уторак 11. децембра 2018. године од 21 сат глумица Милица Мандић извешће монодраму „Исадора“. Ова кореодрама, политички и идејно провокативна, уз наглашено присуство еротике, говори о животу Исадоре Данкан, контроверзне уметнице, „мајке модерног плеса“ која је прва у историји сценске уметности направила радикални искорак од класичног балета афирмишући природан и слободан покрет. Милица Мандић у „Исадори“ комбинује Исадорину исповест, насталу на основу њене аутобиографије, на крају живота плесачице, и, као ретроспекцију, елементе њеног специфичног плеса.
Цена улазнице износи 180 динара. Важе сезонске карте.

\"milica-mandic-isadora-maj-2018-akvarijus

Исадора Данкан, изразити представник модерног балета, била је највећи противник класичног балета, пошто је сматрала да овај облик сценске уметности ограничава жени могућност да се слободно изрази, па се стога ни не може убројити у уметност. Ова плесачица, која је тврдила да је уметност живот, залагала се за женску еманципацију, и потпуно ослобођење од стега које друштво (околина, породица, партнер) намеће.

\"milica-mandic-isadora-maj-2018-akvarijus

Због свега тога имала је веома тежак живот. Рођена је у Сједињеним Америчким Државама, али на америчком континенту никада није била популарна. Због тога се сели у Европу, најпре у Париз, где упознаје филозофа Ничеа и добија инспирацију за стварање новог филозофског правца у плесу. Почиње да плеше уз класичну музику што изазива чуђење код публике. Током европских турнеја ствара свој стил у плесу који је фокусиран на природно кретање тела уместо строге технике балета. Захваљујући том стилу постаје веома популарна у Европи. Оснива плесну трупу где ангажује шест девојчица које ће касније усвојити.

\"milica-mandic-isadora-maj-2018-akvarijus

Исадора је била феминсткиња, бисексуалка и комунисткиња. Након што јој оба детета (ћерка и син) страдају у саобраћној несрећи, одлази у Русију где упознаје Сергеја Јесењина и удаје се за њега. Јесењин после растанка са Исадором извршава самоубиство, а Данканова се одаје алкахолизму и почиње да пише аутобиографију „Мој живот“. Исадора Данкан трагично завршава живот када јој се током вожње у аутомобилу црвени шал уплео у точкове возила и угушио је.

\"milica-mandic-isadora-maj-2018-akvarijus

Кореодрама „Исадора“ је практични део мастер рада глумице Милице Мандић под менторством проф. Дејана Цицмиловића и сарадника мр Немање Савковића, који комбинује Исадорину исповест, насталу на основу њене аутобиографије, и, као ретроспекцију, елементе њеног специфичног плеса.

\"milica-mandic-isadora-maj-2018-akvarijus

Милица Мандић је рођена у Приштини 1995. године. Од 2010. године је члан театра „Гето“ из Грачанице са којим је најпре радила представе за децу и омладину. Глуму је дипломирала на Факултету уметности у Косовској Митровици, у класи Дејана Цицмиловића. Један је од оснивача Театра у „Акваријусу“ где редовно наступа („Земља јесмо“, „Чекајући Годоа“, „Исадора“). Ангажована је и у Народном позоришту Приштина („Баш баш Челик“, „Кир Јања“, „Две новогодишње јелке“, „Успавана лепотица“). Глумила у филму Срдана Голубовића („Отац“). Живи и ради у Грачаници, Косовској Митровици и Београду.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *