Акваријус

 

Кос Митровица

Novica Sovrlić: Zlato Zvečana

\"novica-sovrlic-zlato-zvecana-plakat\"

Архивске фотографије: ПКЦ „Акваријус“

Нова књига Новице Соврлића „Злато Звечана“ (Удружење књижевника Србије-Књижевно друштво Косова и Метохије, 2018), биће представљена у Приватном културном центру „Акваријус“ у четвртак 13. децембра 2018. године од 20:00 часова. О Соврлићевој збирци песама говориће проф. др Драгомир Костић, мр Живојин Ракочевић и мр Жарко Миленковић. Стихове из „Злата Звечана“ казиваће, поред аутора, и глумица Милица Мандић.

\"novica-sovrlic-galerija-akvarijus

Из личне позиције, из интиме брата, оца, мајке кренуће тешки караван према Звечану и видеће се да је једном, истовремено стварном и митском граду „дан кратковечан“. Само у таквом дану дух града и дух градитеља имају шта да кажу историји и уметности. … Онај ко није иза тврдог зида његов живот није сигуран, зато се песник склонио иза тврдог зида катрена и везаног стиха. Зато се и осећа звук певања Рајка Петрова Нога и бајка о граду који се живи у симболима. Између оклопника, царева и краљева неки Средоје остављен због страха од Турака, мртав и несахрањен, из ината и срама, одлучује да крене мртав у своју борбу …
Живојин Ракочевић

\"petar-saric-akvarijus-oktobar-2018

Ова данас мала српска општина надомак Косовске Митровице, а историјски веома значајно утврђење, у књизи Седам печата добија обрисе митопоетског простора у који су, из песме у песму, смештене готово све историјске и митске личности, јунаци из народних песама (без обзира на то да ли су или нису имали директне везе са овим некада битним средњовековним градом на Балкану), и многи важни догађаји из историје и литературе (реални и измишљени). Кушајући „Испирање злата“, песму по песму, читалац као да прати документарно-фантастични филм у којем се, уз помоћ технике кратких резова, смењују епизоде које приказују успон српске државе, и Српске цркве, економски и кулутрни процват, па онда незаустављиво посртање, у сваком смислу, несналажење и немогућност опстанка, у кљештима између католичког Запада (Европа) и исламског Истока (Турска), преко потпуне пропасти, пораза, разједињости, западања у вазални однос, трпљења и истрајања, све до покушаја поновног оживљавања државе, просвете, науке, уметности, војске. Као да се читава историја Србије (свака сличност са савременим добом намерна је) одвија на брду Звечан. У том смислу Звечан се може тумачити као једна изузетно успела синегдоха за читаво Косово и Метохију, па и Србију, некад и сад.
Александар Дунђерин

\"petar-saric-akvarijus-oktobar-2018

Из историјске пометње, из епске вреве, из ломљаве десетерца он свом читаоцу презентује оно невидљиво, оно што се слути, оно што је само трептај душе. И то је поезија, лирика, емоција пренета из древних времена у време садашње. У споју епске тематике и танане лирске интерпретације настаје ејдан нови уметнички свет, изненађујуће близак нашем осећању живота. Једна обновљена, лирска, историја замењује стереотипе о историји. Оно што се дешавало није све што се десило. Песник је управо ту, и то је можда његова најважнија улога, да наслути оно што до нас није дошло, оно што нам се само у сну, имагинацији или досањаној слици повремено укаже.
Проф. др Драгиша Бојовић

\"dusan-karanovic-galerija-akvarijus-novembar-2018

Новица Соврлић, председник Друштва књижевника Косова и Метохије, рођен је 1956. године у Косовској Митровици, где и данас живи и ради. Објавио је збирке песама „Земља стричева“ (Просвета, Београд 1997), „Ниси иста“ (НИП Врањске књиге), „Читац“ (Градац, Рашка 2004) и „Гавранов пољубац“ (УКС-ДККиМ, Београд-К.Митровица 2016), као и збирку приповедака „Јелисаветин лакат“ (НИП Панорама, Приштина-К. Митровица, 2010). Заступљен је у више зборника и антологија савремене српске поезије. Песме су му превођене на пољски, чешки, шведски, румунски, енглески и француски језик.
Соврлић је и члан Управног одбора и потпредседник Удружења књижевника Србије. Добитник је бројних награда и признања, између осталих и Златне значке КПЗ Републике Србије за допринос у култури (2002). Последња у низу награда, „Златни Орфеј“ додељена му је у мају 2017. године, у Фракфурту (Немачка) – његова песничка збирка „Гавранов пољубац“ проглашена је за најбоље поетско остварење у оквиру такмичарског програма 22. мајских сусрета писаца из дијаспоре и Србије.
Ожењен је, отац је четворо деце.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *