Акваријус

 

Кос Митровица

Mitrovica je privilegovani grad

\"piter-troh-akvarijus-km-april-2019

Фотографије: Милан Кабашић

Ако се Митровица упореди, са другим недовољно развијеним јужним крајевима бивше Југославије, онда је овај град привилегован, а то се огледа у урбаној инфраструктури, речи су белгијског историчара Питера Троха.
С друге стране, уска везаност са индустријом, носи одређене проблеме са собом који су данас јако видљиви.
„Та деиндустријализација. Шта се ради после тог индустријског периода и веровања да ће индустрија заувек трајати, шта се ради онда са таквим градом? А онда се погоршава због тих политичких проблема. Комбинација постиндустријског и постконфликтног развоја јесте врло акутна за овај град“, објашњава белгијски историчар.
Питер Трох, представио је синоћ (4. априла 2019) у Приватном културном центру „Акваријус“ у Косовској Митровици књигу „Слојеви времена у урбаном пејзажу: Модерни социјализам у Митровици“ која говори о урбаном развоју поменутог града у периоду од 1950. до 1974. године.

Заинтересован за културу источне Европе, пут га је нагнао на Косово, а затим и у Косовску Митровицу.
Испрва, Митровица је Питеру одавала утисак подељеног града, града конфликта, али убрзо овај град је почео да посматра и из другог угла. У Косовској Митровици је видео, како каже, фасцинантно наслеђе социјалистичког индустријског града.
„Социјалистичко наслеђе је толико присутно у пејзажу овог краја, па ме је то додатно заинтересовало и хтео сам да мало нормализујем слику Митровице, да не истражујемо више само етничке односе и политичке поделе, већ и град који је постојао и пре тога и који је за мене још увек присутан“, каже он.
Тако је настао његов научни рад, на којем је радио пуне две године, а који се састоји из два дела.

Трох се у овом раду ослањао искључиво на археолошку грађу коју је пронашао у општинским архивама, а коју чине писана документација, књиге и новински чланци. У првом делу рада бави се индустријским развојем Митровице у време социјализма, градом који се тада невероватном брзином развијао на урбанистичком плану. Други део књиге прате фотографије које, између осталог, говоре о остацима социјалистичко-урбанистичког наслеђа Митровице данас. Фотографије које су настале 2017. године, начинио је његов пријатељ Томас Јансен, такође Белгијанац.
„Митровица има урбани идентитет и то треба ценити. Фокус у свету је на подељености и несигурности и на томе да живот у њему није баш најбољи пример живота. Ипак, тај урбани идентитет и даље је саставни део Митровице, баш као и социјализам. Приказали смо како би управо то могао да буде камен од кога ћемо почети изградњу боље будућности“, поручио је белгијски историчар.
Нажалост, тренутно је књига „Слојеви времена у урбаном пејзажу: Модерни социјализам у Митровици“ доступна само на енглеском језику.
Истраживање и објављивање књиге финансирала је Европска комисија.
Питер Трох је студирао славистику у Генту (Белгија), где је докторирао. Након докторских студија, радио је у цивилном сектору на КиМ и у Београду.

Извор: Радио Контакт плус >>

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *