Акваријус

 

Кос Митровица

Mračno, gorko, oporo

\"novica-sovrlic-galerija-akvarijus

\"ivana-petronic\"

Пише: Ивана Вановац

Нова збирка песама митровачког песника Новице Соврлића „Гавранов пољубац“, представљена је синоћ (8. јуна 2017) у галерији „Акваријус“ митровачкој публици.
Ова збирка је пре месец дана, у Франкфурту, награђена престижном наградом „Златни Орфеј“.
О књизи су говорили проф. др Драгомир Костић и мр Живојин Ракочевић.
Гавран је чест мотив у домаћој и светској књижевности. Црнило његовог перја и грак којим се оглашава, у српском народу од памтивека су злослутили. Према предању, када би се ова птица намерила на неки кров или плот, ту кућу би убрзо задесила несрећа. А када се човек на несрећу навикне као на неку хроничну болест, он почне да са њом у љубави живи. Косовску трагедију Соврлић доживљава веома лично и она је његову поезију „завила у црно“. Његова песма је мрачна, горка и опора, иако Соврлић тврди да му уопште није била намера да толико облачи.

\"novica-sovrlic-galerija-akvarijus

„Дужност свих нас који пишемо је да то и радимо, јер је то божји дар, каже митрополит Амфиохије. Ова књига се написала сама и она је својеврстан дневник свега што нам се издешавало од 1999.па на овамо. Заиста ми није била жеља да књига буде мрачна али је данашњи косовскометохијски песник све мање склон сновима а све више хроничар догађања“, каже песник.
Гавран је као мотив присутан у свим облицима уметничког изражавања од словенске, грчке и хебрејске митологије, па до савремених уметничких токова. Чарлс Дикенс, Едгар Алан По, од наших песника Алекса Шантић су обожавали семантику гаврана и овог „весника невоље“ овековечили у својим делима.

\"novica-sovrlic-galerija-akvarijus

„Сада се великој породици оних који су гаврана узимали за симбол своје уметности, прикључио и наш песник Новица Соврлић. Он је један од наших највећих песника који се књижевношћу бави професионално а притом никада није отишао са Косова и Метохије. Песме Новице Соврлића засноване су на традицији, сковане од традиције”, подвукао је, говорећи о књизи проф. др Драгомир Костић и додао да је Соврлић у свом поетском стваралаштву опсесивно и посесивно обузет Србијом и српством.
Песник и новинар Живојин Ракочевић увиђа проблем са којим се морају суочити сви савремени песници опредељени за писање родољубиве поезије, а то је непрестана опасност од западања у патетику у невиној жељи да се надгласа маса родољубивих песника који су, чини се, све рекли.

\"novica-sovrlic-galerija-akvarijus

„Тешко је стварати у том међупростору велике, родољубиве поезије која је остварена. Она поезија која се сада ствара, често запада у патетику и паролу и тешко се подноси. Сада се поставља питање зашто се Соврлић храбро одлучује за родољубиве теме и мотиве. Моје лично мишљење је да је то потреба да се сведочи“, каже Ракочевић.

\"novica-sovrlic-galerija-akvarijus

Књига „Гавранов пољубац“ је досад представљена два пута у Београду, у Новом Саду, Грачаници, Зубином Потоку и најзад у Франкфурту. У јулу се очекује њена промоција у Бечу и Цириху а у новембру у Паризу.
Стихове из „Гаврановог пољупца“ говорили су, поред аутора, и учесници

\"novica-sovrlic-galerija-akvarijus

Књижевног окршаја у галерији „Акваријус“ Вук Пантовић и Снежана Џоговић.

\"novica-sovrlic-galerija-akvarijus

Издавачи ове књиге су Удружење књижевника Србије и Књижевно друштво Косова и Метохије.

\"novica-sovrlic-galerija-akvarijus

Извор: Радио Косовска Митровица >>

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *