Акваријус

 

Кос Митровица

Nada u beznađu

\"18920793_1823367774641215_5164475568646330184_o\"

Изложба Цркве и манастири Косова и Метохије и Топлице кроз векове приказује фотографије аутора Драгана Радовановића настале у тешким временима за српски народ у жељи да се светској и нашој јавности прикажу бисери средњовековног, али и градитељства каснијих времена. Намера аутора је била да се угрожени споменици црквене архитектуре овековече у савременој техници и да тако сведоче неким будућим поколењима широм света. Развојем комуникација и дигиталне технике светска јавност ће бити усмерена на оне објекте које може видети и пре него их посети.
Ове фотографије црквених споменика су, са друге стране, намењене нама, јер су сведочанство о неким прошлим временима, али и нада у овом времену безнађа. Кроз њих као да проговара народни певач речима опомене и наде: „Земаљско је за малена царство…“, желећи да нас подсети да су тренутна мерила пролазне и да само окретањем правим вредностима можемо опстати за дужа времена.

\"DSC_0228\"

Фотографије приказују манастире Косова и Метохије и Топлице, две области за које је аутор посебно везан; за Топлицу детињством, а за Косово и Метохију младалаштвом и својим професионалним усмерењем, крајем у коме је аутор нашао нови дом. Али, није само ауторов субјективизам утицао на одабир ових двеју области и њихових споменика. То су класичне српске земље, исходиште српског идентитета и духовности, о чему су најбоље сведочанство управо приказани манастири и цркве. Ту су настали наши најстарији и најлепши црквени споменици, то је средиште српске културне баштине, која превазилази локалне и националне оквире. Изложба, међутим, не приказује само њих, већ и оне друге, мање познате, настале трудом оних који нису били владари, па и напором обичног човека. Ти споменици својим духом, понекад, надомешћују грандиозне димензије владалачких задужбина, али и сведоче о дометима и стремљењима „обичног“ човека.

\"18920879_1823366987974627_804211437579229469_o\"

Фотографије Драгана Радовановића представљају вредан допринос очувању наше баштине, у времену када је она вишеструко угрожена, како физички, тако и отимањем. Оне су и оставштина за будућност јер су настале с циљем, и у оквиру пројекта, да се, у тренутно најсавременијој технологији, очува њихов изглед и стање у овим бурним временима.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *