Акваријус

 

Кос Митровица

Novica Sovrlić: Gavranov poljubac

\"O-Corvo-de-James-McTeigue\"

Представљање књиге Новице Соврлића „Гавранов пољубац“, за коју је аутор добио престижну награду „Златни Орфеј“ у Франкфурту, у мају ове године, одржаће се у галерији „Акваријус“ 8. јуна 2017. године од 20:00 часова. О Соврлићевој збирци песама говориће проф. др Драгомир Костић и мр Живојин Ракочевић. Стихове из „Гаврановог пољупца“ казиваће, поред аутора, и учесници Књижевног окршаја у галерији „Акваријус“. Издавачи ове књиге су Удружење књижевника Србије и Књижевно друштво Косова и Метохије.

\"Novica-Sovrlic\"

Новица Соврлић, председник Друштва књижевника Косова и Метохије, рођен је 1956. године у Косовској Митровици, где и данас живи и ради. Објавио је збирке песама „Земља стричева“ (Просвета, Београд 1997), „Ниси иста“ (НИП Врањске књиге), „Читац“ (Градац, Рашка 2004) и „Гавранов пољубац“ (УКС-ДККиМ, Београд-К.Митровица 2016), као и збирку приповедака „Јелисаветин лакат“ (НИП Панорама, Приштина-К. Митровица, 2010). Заступљен је у више зборника и антологија савремене српске поезије. Песме су му превођене на пољски, чешки, шведски, румунски, енглески и француски језик.
Соврлић је од недавно члан Управног одбора и потпредседник Удружења књижевника Србије. Добитник је бројних награда и признања, између осталих и Златне значке КПЗ Републике Србије за допринос у култури (2002). Последња у низу награда, „Златни Орфеј“ додељена му је у мају 2017. године, у Фракфурту (Немачка) – његова песничка збирка „Гавранов пољубац“ проглашена је за најбоље поетско остварење у оквиру такмичарског програма 22. мајских сусрета писаца из дијаспоре и Србије.
Ожењен је, отац је четворо деце.

\"gavranov-poljubac\"

Не зна се да ли је тамнија тама векова или тама данашње несреће у поезији Новице Соврлића. То помрачење свести и савести велика је тема овог песника, а тама је главно лице ове поезије. У тој мрачној алхемији векова и савремености четири јахача апокалипсе језде врх елевацијског нивоа ове збирке. Изнад њих је гавран, хтонски фаунски симбол и персонификација нечастивог у фаталној и судбинској атмосфери збирке.
др Даница Андрејевић

… песник тренутно стање доводи у везу са гаврановима, птицама злосутницама, симболима смрти и страдања, фигуративно простором у коме царује њихов пољубац, што више од било чега говори где је, и куда иде света косовско-метохијска реалност.
др Раде Вучићевић

Гнев и горчина избијају готово из сваког стиха ове суморне и стамене збирке Новице Соврлића. Чуј само њега: Гавранов пољубац! Одмах се ту мора јавити прва наша људска реакција: зашто баш мене сада да љуби ова (поовска) уклета птица, доносилац најцрње вести? … Ово и нису више ломни стихови и лирски искази родољубиве материје, лаки и нежни описи родне груде, већ јецајни гласи тешких тектонских поремећаја на Косову и Метохији, тој историјској сржи и судбинском духу српске душе, јека векова и шум свемира
Адам Пуслојић

0 thoughts on “Novica Sovrlić: Gavranov poljubac”

  1. Pingback: Program za jun-jul 2017. | Galerija Aquarius

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *