Акваријус

 

Кос Митровица

Najboljima uručeni tablet računari

\"\"

Текст и фото: Радио Косовска Митровица (Филип Вучковић)

У просторијама Приватног културног центра „Акваријус“ у Косовској Митровици додељене су награде поводом завршеног ликовног конкурса на тему “Прање руку и вакцинација”.
Најбољим учесницима конкурса додељени су таблет рачунари а специјална признања за најкреативнију идеју добиле су Фатима Мехмети и Сара Китић из Грачанице.
На конкурс је пристигло преко 150 дечијих ликовних радова, а жири “Акваријуса” одабрао је 18, по три најуспешнија из шест општина на Косову и Метохији (Косовска Митровица, Звечан, Зубин Поток, Лепосавић, Грачаница, Штрпце).
Добитница специјалног признања Сара Китић из Грачанице каже да се није надала да ће освојити награду и да задата тема уопште није била лака.
„Нисам се надала да ћу освојити награду али сам заиста задовољна и срећна. Нацртала сам девојчицу која се бори против корона вируса. Било је тешко нацртати тако нешто, али ипак сам се потрудила и урадила најбоље што сам могла“, рекла је Сара .
Критеријум за оцењивање радова били су оригинална идеја и ликовна реализација те идеје на задату тему, као и узраст деце.

Маша Миловановић из Косовске Митровице чији је рад такође награђен каже да је задовољна наградом и да је јој је цртање било занимљиво, јер је имала могућност да из свог угла прикаже епидемију корона вируса.
„Ја сам овде две године и ствар је испала одлично. Нацртала сам како вакцина јури бактерије и добила сам награду. Задовољна сам скроз и то сам цртала из зезања, али ето то је доспело овде“, казала је Маша.
Најбоље оцењени радови (по општинама): Грачаница (Андријана Стевић, Марија Црвенковић, Матеја Јовић), Лепосавић (Ана Благојевић, Ема Игњатовић, Петра Лашковић), Косовска Митровица (Магдалена Милић, Маша Игњатовић, Урош Минић), Штрпце (Викторија Сталетовић, Лана Костић, Лука Раденоћевић), Зубин Поток (Еленора Јовановић, Ива Миленковић, Милица Филиповић), Звечан (Богдана Шмигић, Јелисавета Милојевић, Софија Јаковљевић).
Ивана Милосављевић представник УНИЦЕФ-а у Косовској Митровици истиче да је конкурс одржан у циљу подизања свести о личној хигијени и самој вакцинацији код деце.
„УНИЦЕФ је покровитељ ове активности и ово је завршетак једног програмског приступа. Као што знате, УНИЦЕФ-у је управо приоритет вакцинација и одржавање хигијене деце, посебно на овако малом узрасту јер се навике стичу од малих ногу. Ово је наша кампања вакцинације која је везана за то како деца треба да подижу своју свест о одржавању личне хигијене. Ми смо у склопу тога питали децу како они виде ове две теме. Поред овога, радили смо и осликавање у Домовима здравља са мотивима вакцинације, како бисмо тај простор оплеменили и уредили га да буде у склопу са дечијим интересовањима, да то не буде једно страшно место већ да буде место где ће деца да се играју. Исто тако смо обезбедили и пакетиће за децу која долазе на вакцинацију”, рекла је Милосављевић.

Директор ПКЦ „Акваријус“ Миљана Дунђерин наводи да је ликовни конкурс још један занимљив и успешан начин који приказује дечију креативност.
„Ово је један успешан начин да се покаже колико је дечија креативност неизмерна, чак и у тренуцима као што је панедмија корона вируса. Њихова радост је и даље присутна, чак су и ове, да тако кажем, лоше приче о вирусима, хигијени, вакцинацији и свему осталоме преточене у веселе боје. Драго ми је што је учествовало више општина, јер није једна општина у питању и драго ми је што ће добити поклоне који ће им користити током онлајн наставе. Акценат је на томе да се деца науче личној хигијени и уопште вакцинацији, не само против Ковида“, истиче Дунђерин.
Конкурс је расписао Каритас Косово, имплементирао ПКЦ „Акваријус“, а подржали УНИЦЕФ, Патронажна служба и Luxembourg AID & Development.

Извор: Радио Косовска Митровица >>

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *