Акваријус

 

Кос Митровица

Narodno pozorište Priština: „Audijencija“

\"audijencija-plakat\"

Представа Народног позоришта Приштина „Аудијенција“, по тексту Вацлава Хавела, биће изведена у галерији „Акваријус“ у петак, 5. маја 2017. године. Почетак представе заказан је за 20 сати. Редитељ овог комада је Ненад Тодоровић, а играју Јанко Цекић, Небојша Ђорђевић и Александра Вељковић.
Карте за представу могу се купити у галерији „Акваријус“ од 3. маја 2017. године по цени од 150 динара.
„Аудијенција“ је премијерно изведена 29. априла 2017. у Београду, а ово је прво извођење пред митровачком публиком.

\"18198775_10210361985098756_399713653552588892_n\"

„Аудијенција“ (1975) је први комад једног од најзначајнијих чешких књижевника, интелектуалца и државника Вацлава Хавела. Главни лик је Вањек, писац, којем чехословачки комунистички режим забрањује да ствара. У питању је једночинка заснована на дијалогу између главног лика и његовог послодавца, пивара Сладека, задуженог за шпијунирање свог саговорника. Како је Хавел у време када је написао ову драму такође био забрањени писац, дело је извођено кришом, у собама уместо у позоришним просторима. Интригантна прошлост „Аудијенције“ и вишеструки, иронијски метатеатар изведбене ситуације, чине је и данас изузетно занимљивом и провокативном. Универзалности и свевременост, нажалост, и данас му пружа постојање цензуре, прогањане и ућуткиване истине од стране свих врста политичких тоталитарних режима.

\"m.7514_vaclav-havel\"

Вацлав Хавел (1936-2011) је један од најзначајнијих чешких драматурга, песника и есејиста. Као водећи интелектуалац и дисидент који је провео више година у затвору и чија су дела била забрањивана, један је од кључних људи за време Плишане револуције и рушења комунистичке власти у Чехословачкој. Хавел је био последњи председник Чехословачке и први председник Чешке. Још као тинејџер објављивао је драме које су извођене, што му је донело и међународни престиж. Поред „Аудијенције“, најпознатије Хавелове драме су „Просјачка опера“, „Вернисаж“и „Протест“.

0 thoughts on “Narodno pozorište Priština: „Audijencija“”

  1. Pingback: Program za maj 2017. | Galerija Aquarius

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *