Акваријус

 

Кос Митровица

Art brut vs Intervala

\"art-brut-vs-intervala

Целодневна истраживачка ликовна радионица, односно надметање сликара окупљених око уметничких група АРТ БРУТ (Горан Стојчетовић, Јошкин Шиљан, Драгана Николетић, Срђан Николчевић) и ИНТЕРВАЛА (Јелена Крстић, Тамара Осмајлић, Борис Запорожац, Стефан Стевановић), одвијаће се, као пратећи програм North city jazz&blues фестивала, у Сутјеској улици у Косовској Митровици (баште кафеа „Сохо“ и галерије „Акваријус“), у уторак 17. маја 2016. године. Окршај уметника почиње од 10 сати пре подне и трајаће током читавог дана. На овој радионици ликовни ствараоци ће исказати свој доживљај џез и блуз фестивала, а њихови радови постаће трајна улична поставка у центру града.
Посебна драж овог догађаја је у томе што је реч о уметницима потпуно различитих поетика.

\"ART-BRUT-SERBIA-732x488\"

Група „Арт брут Србија“ део је истоименог удружења, основаног јануара 2013. године (неформално функционише од 2001. године). Група тренутно броји преко 20 уметника, а чине је људи чије стваралаштво има корен у дубоко личној експресивности и ликовности. Захваљујући ангажовању и подршци Јошкина Шиљана, сада већ познатог уметника европског брут арта, групи се придружио и један од највећих светских арт брут уметника, вајар Милан Станисављевић. Сви ствараоци окупљени око групе „Арт брут Србија“ уметност доживљавају као виши облик живота, облик у којем могу да виде и искажу себе, без обзира на друштвено-политичке и културно-уметничке околности. Они стварају из дубоког нагона за смислом, онтолошки. Самим тим, ова група представља на неки начин реакцију на стрес и лудило, сублимат, трезор потиснутих садржаја које друштво не жели да види, ни под каквим условима. Група „Арт брут Србија“ иза себе има неколико радионица, изложби, учешћа на ликовним колонијама и фестивалима.

\"aquqarius-logo\"

Уметничка група „Интервала“ део је Клуба уметника који од 2016. године функционише при галерији „Акваријус“ у Косовској Митровици. Клуб уметника галерије „Акваријус“ заједница је слободомислећих људи, којима је основни принцип у животу апсолутна слобода уметничког изражавања и мишљења, без обзира на националну, верску, расну, полну, идеолошку и политичку припадност, и без обзира на припадност одређеном економском сталежу. „Интервала“ окупља ствараоце који и даље верују како је живот са уметношћу могућ и исплатив, упркос и у инат општој дехуманизацији друштва изазваној доминацијом политичког и економског насиља. Реч је о уметницима који нису одбацили категорије оригиналности, непоновљивости и самосвојности као кључне у сваком стваралачком чину, и који желе да у новим околностима преиспитају појмове лепоте, морала, љубави, хуманости, људскости, у уметности и у животу…

0 thoughts on “Art brut vs Intervala”

  1. Pingback: PROGRAM ZA MAJ 2016. | Galerija Aquarius

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *