Акваријус

 

Кос Митровица

Ono najličnije moje što ne pripada meni

\"grozdanovic-radenkovic-galerija-akvarijus-2019

Фотографије: Харис Личина

\"grozdanovic-radenkovic-galerija-akvarijus-2019

Текст: Илија Трифуновић
Прва самостална изложба слика „Дајем оно што не поседујем“, Александре Гроздановић и Анђеле Раденковић-Поповић, отворена је у Приватном културном центру „Акваријус“ у Косовској Митровици.

 

Ауторке су студенткиње сликарства на Факултету уметности у Косовској Митровици.
То што има у себи, уметник представља на слици, каже за Радио Контакт плус Александра Гроздановић.
„Ово је моја прва самостална изложба, иако сам имала неколико колективних. Моји радови су јако експресивни, што кроз своје цртеже приказујем, зато што је по мом мишљењу најбитније. Моје технике цртања су, уље, шпакла, четка, угљен и оловка“, каже Гроздановић.

\"grozdanovic-radenkovic-galerija-akvarijus-2019

Портрети, геометријска тела, све оно што види око себе и описује кроз цртеж, инспирација су сликарке Анђеле Раденковић-Поповић.
„Моји први цртежи и истраживања разних техника започињу од своје 11. године. Моји афинитети су дефинитивно геометријски облици и мрежни простор, који видим у датом тренутку. Техника којом радим је уље, цртање угљем у црно-сивим нијансама и јако ретко акрил. Стварност приказујем кроз слику, на неки другачији начин.“

\"grozdanovic-radenkovic-galerija-akvarijus-2019

Анђела је тренутно на мастеру у Косовској Митровици. Докторске студије планира да заврши у Бечу, уколико буде у могућности. У супротном, усавршаваће се самостално.

Извор: Радио Контакт плус >>

\"grozdanovic-radenkovic-galerija-akvarijus-2019

Текст: Ивана Вановац
„Дајем оно што не поседујем“ назив је изложбе слика Александре Гроздановић и Анђеле Раденковић Поповић, студенткиња сликарства на Факултету уметности приштинског Универзитета, која је отворена синоћ у галерији „Акваријус“.
И за једну и за другу ово је прва самостална изложба.
Оне кажу да је уметност оно најличније човеково, што кроз дела уметник даје другима, а да заправо никада са сигурношћу не може да тврди да је било његово.
„Експресија, емоција… то је нешто што представља уметност. Уметност је то што дајеш. Гледалац је ту да би осетио нешто“, каже Александра.

 

„Сваки сликар своју слику сматра нечим најприватнијим и када то дајете публици на увид, то некако престаје да буде ваше“, сматра Анђела и признаје да има трему како ће то бити прихваћено и какви ће бити коментари.
Александра је углавном инспирисана човеком, па у њеном изложбеном материјалу доминирају портрети. Има и доста апстрактних пејзажа.
Анђела се ослања на линије и мрежне таласе, који формирају перспективу. На њеним платнима је свет, необичан, другачији, овај наш свет – али опет некако само њен.

\"grozdanovic-radenkovic-galerija-akvarijus-2019

Изложба младих сликарки ће бити постављена до 30. маја.

Извор: Радио Косовска Митровица >>

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *