Акваријус

 

Кос Митровица

Petar Sarić u „Akvarijusu“

\"poster

Петар Сарић биће гост Приватног културног центра „Акваријус“ у уторак 2. октобра 2018. године у 19:30. Књижевни портрет једног од најзначајнијих српских писаца и интелектуалаца представиће Живојин Ракочевић, Драгомир Костић, Жарко Миленковић и Александар Дунђерин. Вече посвећено Петру Сарићу организује се поводом изласка из штампе зборника „Сарић: светлост, стварање, страх“ (Дом културе Грачаница, 2018) који су приредили Марија С. Јефтимијевић Михајловић и Жарко Миленковић.
Улаз је слободан, а за чланове Клуба „Акваријус“ обезбеђени су поклони.

О ПИСЦУ

\"Petar-Saric

Петар Сарић није само најзначајнији српски прозни писац у историји књижевности која је стварана на подручју Косова и Метохије – његова прозна остварења, несумњиво, припадају самом врху савремене српске литературе, настале током друге половине 20. и почетком 21. века. О томе сведочи и изузетно обимна библиографија радова о Сарићевом стваралаштву, објављивање књига изван Косова и Метохије, прихваћеност од стране књижевне критике у ширем региону, преводи на више језика, признања и награде.
Сарић на књижевној сцени траје четири и по деценије, објављује књиге у континуитету, а када се сагледају стилско-поетске одлике његове прозе, многе, па и тематске, иновације које је унео у српску књижевност, спремност да разбија табуе, када се узме у обзир његова снажна, увек свежа и оригинална стваралачка имагинација, умеће да редовно искорачи у непознато, изненади читаоца, пробије „хоризонт очекивања“ – открива се и као антиципатор многих модернистичких и постмодернистичких тенденција у српској књижевној уметности, а током овог века и као један од родоначелника „нове социјалности“; као визионар који се никада није поводио за духом времена, спознајући да велика уметност опстаје само уколико утемељује будуће уметничке стандарде и норме.
Поред тога, Сарић је од самих почетака своје књижевне каријере имао и друштвено-политички ангажман, што га, осим као изврсног књижевника и уметника, препоручује и као значајног српског интелектуалца. Свој интелектуални, изражено национални ангажман, углавном је подредио борби за српску књижевност и права српског народа на Косову и Метохији, где је, иако родом из Тупана у Црној Гори, провео читав свој радни и животни век: најпре у Приштини, а потом у Штрпцу, где и данас борави.

КЊИГЕ ПЕТРА САРИЋА

\"Petar-Saric\"

Велики ахавски трг, Просвета, Београд 1972.
Сутра стиже господар 1, Просвета, Београд 1979.
Сутра стиже господар 2, Просвета, Београд 1981.
Дечак из Ластве, Просвета, Београд 1981.
Петруша и Милуша, Српска књижевна задруга, Београд 1990.
Страх од светлости, Народна књига – Алфа, Београд 2005.
Сара, Српска књижевна задруга, Београд 2008.
Митрова Америка, Просвета, Београд 2012.
И времену се затурио траг, Вукотић медиа, Београд 2015.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *