Акваријус

 

Кос Митровица

Plodovi gneva

\"knjigom-o-glavu-001\"

Онлајн разговори о књижевности у оквиру циклуса „Борилачки клуб – Књигом о главу“ настављају се у среду 29. априла 2020. године у 19:00 у оквиру платформе „ZOOM“, а после тога ће бити емитовани на интернет и фејсбук страницама Алтернативне, Приватног културног центра „Акваријус“ и Линка. Тема разговора је роман „Плодови гнева“ Џона Стајнбека.
Уредници овог програма су Бранислав Нешовић и Марко Ракић, модератор је Александар Дунђерин, организатори су Приватни културни центар „Акваријус“ и Локална иницијатива „Линк“ а медијску подршку пружа портал „Алтернативна“.
Уколико желите да учествујете у разговору (или му уживо присуствујете) пријавите се преко фејсбук групе „Борилачки клуб – књигом о главу“ >>, или пронађите детаљна упутства на фејсбук страници Local Initiative LINK >> како би добили упутства како да технички омогућите учешће или праћење разговора.

Џон Стајнбек (1902-1968) један је од најпознатијих и најутицајнијих америчких писаца свих времена. За роман „Плодови гнева“ (1939) добио је Пулицерову награду, а 1962. године додељена му је и Нобелова награда за књижевност.
„Плодови гнева“ говоре о тридесетим годинама прошлог века у Америци, о економској депресији. Хиљаде људи напушта своје домове и креће се у непрегледним колонама из Оклахоме до рајски измаштане и као спас замишљене Калифорније, не знајући да их тамо чека потпуна беда, бескућништво, глад и очај, презир њихових сународника, израбљивање, репресија полиције. После свега остаје снажан и нарастајући бунт који се рађа у душама сломљених и изгубљених, беспомоћних. Он је сама суштина, гнев који сазрева и постаје све тежи, али пошто не може да се испољи, јер човек не може да се супротстави систему, он се трансформише у стравичну и помахниталу вољу за преживљавањем и надчовечанску снагу у слабости. То присуство гнева који мали човек осећа док га истерују из куће његовог оца и оца његовог оца, али и мука јер не сме да тај гнев испољи, оно је што овај роман чини великим делом.
Стајнбек у „Плодовима гнева“ описује безнађе људске судбине у средишту времена у којем се рађа исконски капитализам. Велике индустрије оживеле су. Бездушна створења долазе. Њихово име је Банка. Испрва дају мало, а потом узимају све. Доносе ново време, другачије и хладније, и немилосрдно увлаче човека који живи у свом старом времену, у само средиште тог новог, машинског времена. Стајнбек говори о банци као о чудовишту које је бесмртно, чудовишту које мора да се храни људима и њиховим душама како би своју вечност очувало.
То ће му донети мноштво проблема. Амерички политичари, али и књижевни критичари, проглашавају га за марксисту и левичара, „Плодови гнева“ оцењени су као „гомила лажи“ и „комунистичка пропаганда“, избацују из библиотека и књижара, чак и спаљују, док Стајнбек годинама добија претње смрћу, због чега је под сталном заштитом ФБИ. Књига је такође забрањена и у СССР-у, због за совјетске власти ужасавајуће чињенице да и најсиромашнији Американац може поседовати аутомобил?!

\"JohnSteinbeckdef_crop\"

У којој мери је опис економске кризе у Америци, а с тим у вези и застрашујућа слика сиромаштва некада чак и средње класе, опомена и данас, када се најављује светски економски колапс изазван пандемијом вируса корона? Да ли смо данас солидарнији према невољницима него што су то били Стајнбекови савременици у Калифорнији? Да ли смо и у овом веку суочени са безнађем, бунтом и гневом незадовољних, оних који су највише погођени нововековном кризом? Има ли савремена књижевна сцена представнике који би на сличан начин описали актуелне друштвене и социјалне неправде, и да ли би такви појединци данас били сатанизовани као својевремено Стајнбек?

О СВЕМУ ТОМЕ РАЗГОВАРАМО УЖИВО 29. АПРИЛА 2020. ГОДИНЕ ОД 19:00.

\"miljana-dundjerin-2015\"

У складу са одлукама надлежних органа, а поводом пандемије, Приватни културни центар „Акваријус“ из Косовске Митровице био је принуђен да од 13. марта 2020. године обустави све своје планиране културне активности. Иако је основна мисија – да буде реално, живо, а не виртуелно место стваралачког сусрета – тренутно онемогућена, ПКЦ „Акваријус“ је одлучио да део планираног уметничког програма ипак реализује путем интернета, како би омогућио свим љубитељима уметности да одрже менталну, интелектуалну и културну кондицију у времену изолације.
„Акваријус“ позива своје раднике, сараднике, пријатеље и поштоваоце да, упркос свему, искажу солидарност, сачувају сопствено и туђе достојанство, али, испред и изнад свега, да не забораве важност критичког промишљања стварности и слободе.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *