Акваријус

 

Кос Митровица

Pobedio istančan umetnički senzibilitet

\"\"

Фотографије: Милан Добрић

Финални турнир четвртог циклуса Ликовних окршаја у „Акваријусу“, два пута одлаган због пандемије, одржан је претходна два дана у митровачком ПКЦ „Акваријус“. Победила је, сасвим неочекивано, мада и потпуно заслужено, Наталија Утвић из Зубиног Потока. То је први пут да на овим надметањима тријумфује такмичарка, први пут да то буде неко од средњошколаца, и први пут неко ко живи на Косову и Метохији. Наталија је у финалу извојевала „тесну“ победу над својом вршњакињом из Косовске Митровице Александром Вајшел. Претходно су ове две талентоване тинејџерке направиле сензацију избацивши у полуфиналу студента завршне године митровачког Факултета уметности Давида Павловића из Краљева и мастера сликарства Тијану Родић из Ниша.

О победнику је одлучивао трочлани жири (др Велимир Матановић, историчар уметности; Владимир Милић, графичар, дизајнер и фотограф; Ивана Вановац, новинар), али и публика. Управо је гласовима објективне митровачке публике Наталија Утвић, иако на гостујућем терену, и дошла до победе у дуелу са Александром Вајшел.
Наталији Утвић као награда за победу на Ликовним окршајима следи самостална изложба (прва у њеном животу) у галерији ПКЦ-а, а о трошку „Акваријуса“. За њу је ово, како каже, велики подстицај да следеће године упише Академију уметности, волела би, истиче, да то буде у Новом Саду или у Београду. По ономе што је показала у четвртом циклусу Ликовних окршаја, била би штета да то и не учини. Показала је да је савладала ликовни занат, да има завидан ниво креативности и редак осећај за боје, те завидан уметнички сензибилитет.

Иако су Ликовни окршаји у „Акваријусу“ – инспирисани надметањима уметника (Модељани, Пикасо, Сутин, Ривера) на јавним местима (атељеима, галеријама, клубовима, најчешће кафанама) у Паризу – препознатљиви по великом броју публике која гласно коментарише наступе учесника, омета такмичаре, навија, изражава негодовање, овога пута у „Акваријусу“ је била камерна атмосфера, јер су организатори због пандемије, и законских мера које су на снази, морали да ограниче број посетилаца.
Досадашњи победници Ликовних окршаја (Вук Ђурић, Стефан Ђурђановић, Петар Алексић), и њихови потоњи успеси на српској и иностраној ликовној сцени, довољан су показатељ колико су ова надметања у „Акваријусу“ значајна за младе ствараоце који тек ступају на уметничку сцену. Ту стичу искуство, самопоуздање, добијају можда и прву значајну рецепцију о свом стваралаштву.
Финалним турниром Ликовних окршаја завршена је у „Акваријусу“ сезона 2019/20. („Завет.“), а како најављују у овом ПКЦ-у, нема паузе, већ у ходу започињу нову, шесту по реду сезону која ће носити назив „Истина.“ Већ на самом почетку најављена су и два фестивала: ИИ Фестивал дечјег стваралаштва ФЕДЕС 2020, и ИИ Еко арт фест.
Ове године „Акваријус“ прославља свој први мали јубилеј (5 година постојања). Првих пет година рада обједињили су крилатицом „Неодољива тешкоћа постојања“.

Извор: Радио Косовска Митровица >>

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *