Акваријус

 

Кос Митровица

Rad PKC „Akvarijus“ u vanrednim okolnostima

\"miljana-dundjerin-2015\"

Слика: Миљана Дунђерин (Човечанство , 2013)

У складу са одлукама надлежних органа, а поводом пандемије, Приватни културни центар „Акваријус“ из Косовске Митровице био је принуђен да обустави све своје планиране културне активности. Иако је основна мисија – да буде реално, живо, а не виртуелно место стваралачког сусрета – тренутно онемогућена, ПКЦ „Акваријус“ је одлучио да део планираног уметничког програма ипак реализује путем интернета, како би омогућио свим љубитељима уметности могућност да одрже менталну, интелектуалну и културну кондицију у времену изолације.
Први од тих програма биће реализован 31. марта 2020. године. У питању је изложба радова Александра Глибетића из Краљева под називом „Дневник из карантина“. Глибетићеви цртежи биће презентовани у виртеалној галерији која ће бити доступна на интернет и фејсбук страницама „Акваријуса“ (https://galerijaaquarius.wordpress.com/) и Алтернативне (alternativna.com). Изложба „Дневник из карантина“ организована је у сарадњи са Алтернативном, а у оквиру пројекта ArtCult који је подржао УНМИК. Циклус изложби биће настављен 15. априла када ће (ако ванредне мере остану на снази) у виртуелној галерији бити представљене слике турског ствараоца Теомана Заимија, родом из Косовске Митровице.
Оно што свима недостаје, и пре пандемије, а нарочито сада, јесте смех, вечно оружје против свих невоља и недаћа, најјачи антибиотик за окрепљење душе. „Акваријус“ зато намерава да током априла 2020. године одржи „Хумористичке окршаје“. Заинтересовани учесници треба да до прве недеље априла пошаљу на електронску адресу ПКЦ-а (galerijaaquarius@gmail.com) кратки хумористички видео клип (вицеве, скеч, краћу монодраму). Селекторски тим „Акваријуса“ одредиће најуспешније видео клипове, и њих ће поставити на интернет и фејсбук страницу (сваки клип биће постављен 24 сата, у истом временском интервалу, од 17:00 до 17:00 следећег дана). Аутори видео клипова који добију највише гласова (лајкова) добиће прилику да учествују у надметању у финалном окршају који ће се одржати у ПКЦ „Акваријус“ након укидања ванредних мера. Победника очекује награда.
„Акваријус“ такође приводи крају рад на антологији „Слобода. Љубав. Страх. Српска књижевност на Косову и Метохији 2000-2020“ која би из штампе требало да изађе ускоро. Издавач ове књиге је Алтернативна из Косовске Митровице.
Приватни културни центар „Акваријус“ такође је донео одлуку да ове године сезону не заврши до јула месеца, већ да она траје и током лета, под називом „КУЛтурно ЛЕТО“, уз богат уметнички програм који је тренутно у припреми.
Овом приликом „Акваријус“ се придружује апелу о поштовању мера које у циљу сузбијања пандемије спроводе надлежни органи, и позива своје раднике, сараднике, пријатеље и поштоваоце на солидарност, чување сопственог и туђег достојанства, али и на очување свести о значају критичког промишљања стварности и слободе.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *