Акваријус

 

Кос Митровица

Rečnik i Profesor i ludak

\"sanja-miketic-recnici\"

Трибина поводом израде онлајн српско-албанског и албанско-српског речника биће одржана у Приватном културном центру „Акваријус“, у среду 5. јуна 2019. године од 20 часова. Специјални гост биће доцент др Сања Микетић Суботић, професор на катедри за српски језик и књижевност Филозофског факултета у Косовској Митровици, а на трибини ће учествовати и Александар Дунђерин.

\"ProfessorandthemadmanNew59902bc\"

После трибине (око 21:00) биће приказан нови амерички филм редитеља Фархада Сафинија „Професор и лудак“ (The Professor and the Madman, 2019), који је посвећен изради првог Оксфордовог речника енглеског језика, а снимљен према светском бестселеру Сајмона Винчестера. Главне улоге тумаче Мел Гибсон и Шон Пен.

https://www.youtube.com/watch?v=ZnL3b_CDC4k

Пројекат израде онлајн српско-албанског и албанско-српског речника имплементира Међународна организација за миграције (ИОМ) у сарадњи са Канцеларијом повереника за језике и Центром за социјална истраживања, финансиран од стране УНМИК-а. На реализацији пројекта ангажовани су лингвисти из Београда и Приштине који ће до краја јуна сакупити и обрадити 20.000 речи. Речник ће бити доступан као онлајн и офлајн верзија. Ово је прва фаза пројекта. До јуна 2021. године планирано је да буде обрађено око 60.000 речи. Паралелно са израдом речника, допуњава се и проширује VOC UP онлајн платформа за учење званичних језика.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *