Акваријус

 

Кос Митровица

Saopštenje za javnost!!!

\"galerija-akvarijus-logo\"

Поводом објављивања моје фотографије и цитирања мојих речи у оквиру изложбе Reclamation 99 у Приштини, чији је аутор америчка новинарка Lauren Peace, принуђена сам да се овим саопштењем обратим јавности, у своје лично име и у име Приватног културног центра „Акваријус“ који водим, а о коме су такође на сајту https://reclamation99.com изнете нетачне информације.
Новинарка Loren Peace посетила је „Акваријус“ пре око месец дана како би направила кратки интервју који јој је био потребан, како је образложила, за документарни филм који снима о женама са Косова и Метохије. Без било каквог одобрења 7. јуна 2019. године моја фотографија и изјава освануле су у центру Приштине, на инстилацији New Born, а поводом отварања изложбе Reclamation 99. На тај начин смо и ја и ПКЦ „Акваријус“ грубо изманипулисани, а јавност лажно информисана, како о мени, мојој уметности и мојим ставовима, тако и о циљевима и делатности „Акваријуса“ који већ четири године успешно ради у Косовској Митровици, залажући се, између осталог, и против оваквих примера политичког насиља којима сам управо изложена.
Будући да нисам дала одобрење за стављање моје фотографије и цитата у оквиру изложбе Reclamation 99 (о којој чак нисам благовремено ни обавештена), а поготово не у контексту New Born-а, који има јасне симболичке и политичке конотације, од организатора и ауторке затражено је да моја фотографија и изјава буду моментално уклоњене, како из центра Приштине, тако и са сајта Reclamation 99. Уколико се ауторка и организатори оглуше о овај захтев у најкраћем могућем року, бићу пренуђена да подигнем тужбу против свих лица одговорних за овај поступак, који је школски пример кршења људских права, али и кривично дело, које као такво виде сва светска законодавства.
Миљана Дунђерин

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *