Акваријус

 

Кос Митровица

Сатира на отварању Пијаце књиге

Извори текста: Радио Косовска Митровица, Радио Контакт плус
Фотографије: Милан Добрић
Видео записи: Телевизија Мост, Данкос плус телевизија

У Приватном културном центру “Акваријус” у Косовској Митровици синоћ је свечано отворена „Пијаца књига“.
Ову манифестацију, која се одржава други пут по реду, званично је отворила књижевница Невена Милосављевић „Беседом о књизи“.
Након прошлогодишње успешне сезоне и великог интересовања за наставком одржавања ове манифестације, ПКЦ „Акваријус“ одлучио се на поновно организовање овог догађаја, рекао је Александар Дунђерин, директор културног центра.
„Прошле године Сајам књига у Београду није био одржан и ми смо га тада и покренули али смо схватили да би због великог интересовања, стварно било лепо да крајем септембра или почетком октобра одржимо још један сајам“, рекао је Дунђерин.

Сајам је ове године донео нове издаваче, нове госте, књижевнике и писце, који ће се током трајања сајма представити митровачкој публици.
„Прошле године смо, изузев издавача са Косова и Метохије имали и Службени гласник из Београда, а ове године поред њега је ту и Филип Вишњић и Архипелаг, тако да смо обогаћени за најновија издања неких београдских издавача. Ове године имамо и велики број специјалних гостију који нам долазе из читаве Србије, што је за нас наравно велико задовољство“, додао је Дунђерин.

Кроз разговор са новинарком и књижевницом Иваном Вановац промовисана је књига афоризама „Главом кроз стид“ Јована Зафировића, младог афористичара и добитника Вибове награде. Назив књиге „Главом кроз стид“ и језичка интервенција, према речима аутора, јасно представљају оно што се налази испод корица.
Аутор књигу описује као занимљиву, живу и актуелну, са дозом ванвремености, на чему је како каже сам потенцирао, како би била примењива и удобна за читање.

Говорећи о свом књижевном правцу, Зафировић сматра да он није довољно заступљен али да итекако постоји.
„Мислим да сатира није довољно заступљена, и у медијима и уопште књижевности. Мислим да јој се не придаје много пажње, због чега мислим да због тога људи нису упознати са сатиричарима уопште, што не значи да их нема већ их напротив има. Када сам ушао у \’дубље воде\’ и када је ова књига изашла, добио сам мноштво реакција и мислим да сатира некако, бар у мом окружењу почиње да се чита и да је добила неку медијску пажњу. Људи су некако препознали да је то нешто што вреди и што је корисно, а не нешто што је злонамерно, пука прозивка или како је већ људи третирају“, рекао је Зафировић.

„Назив књиге описује јасно садржину. Мислим да та мала језичка интервенција када је у питању добро позната фраза, некако баш добро описала и представила оно сам хтео да кажем. Мислим да је ова књига занимљива зато што је пре свега жива и актуелна, а са друге стране има ту дозу ванвременског што сам потенцирао, како би људима било разумљива и за неколико година, деценија“, објаснио је Зафировић.

Издавач књиге „Главом кроз стид“ је Друштво књижевника Косова и Метохије у сарадњи са ПКЦ “Акваријус”. Илустрацију потписује Југослав Влаховић, док је за дизајн заслужна Миљана Дунђерин.
„Он је илустровао све албуме ‘Рибље чорбе’, чак је и творац логотипа тог бенда“, рекао је Зафировић.
Књигу је могуће купити у ПКЦ „Акваријус“ или је поручити у интернет књижари.
Музички програм су за посетиоце припремили Петар Ракић и Драгана Милић.

Извори текста: Радио Косовска Митровица >> Радио Контакт плус >>

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *