Акваријус

 

Кос Митровица

Sophie Bouquet (Francuska) u „Akvarijusu“

\"sophie-bocquet-galerija-akvarijus-oktobar-2017

Софи Буке (Sophie Bouquet), француска плесачица и кореограф, одржаће у Приватном културном центру „Акваријус“ у Косовској Митровици у суботу 2. новембра од 15:30 радионицу глуме и савременог плеса са члановима Дечјег и омладинске позоришне трупе „Мали театар“ и студентима митровачког Факултета уметности. Сви заинтересовани могу такође да присуствују овој радионици.

Митровачка публика имала је већ два пута прилике да се у „Акваријусу“ упозна са уметношћу Софи Буке. Најпре је у октобру 2017. године, заједно са њеном немачком колегиницом Андреом Ситер (Andrea Sitter) одржала уметничку радионицу на којој је указала на моћ самоконтроле и међусобног повезивања људи, на сцени и изван ње; потом је, годину дана касније (октобар 2018) играла у представи „40 минута фантазије“ француске трупе Тумулус, која окупља репрезентативна имена савременог балета и театра.

Софи Буке, плесачица, кореограф, писац, много је пропутовала, од Азије до Америке само да би, како сама каже, посматрала човека и ослушкивала говор тела. Као врстан читач телесног језика, каже да се људи разликују од културе до културе, чак и од града до града. Она говори о томе како су људи данас интимнији са својим великим телевизорима и телефонима него са сопственим телом. Зато и не умеју да га користе. Непрестано су у грчу а за то је, каже Софи, криво друштво које нас од малена држи у преси.

„Волим природност, органски покрет. А нас много притискају. У Азији старице вежбају фитнес, ти људи вам се осмехују на улици иако вас не познају. Пробајте то да урадите у Француској. Сви ће вас гледати као да са вама нешто није у реду. Људи више не верују ни себи ни другима. Згрчени су изнутра и споља. Стиде се својих тела. Покрет не мора увек и нужно да буде леп. Битно је да је природан“, поручује Софи.
Софи шаљу јединствену поруку – будите у љубави са својим бићем, са својим срцем и душом и будите нежни према себи. Ако то нисте, онај који вам је најближи, први ће вас одати – ваше дивно тело.

Радио Косовска Митровица о Андреи Ситер и Софи Буке >>

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *