Акваријус

 

Кос Митровица

Stereotipe o Nikolaju treba razbiti

\"\"

Текст и фото: Радио Контакт плус

Поводом Европског дана јеврејске културе, који је ове године посвец́ен теми дијалога, историчар Милош Дамјановиц́ одржао је синоћ предавање под називом \”Владика Николај Велимировиц́ и Јевреји\” у Приватном културном центру \”Акваријус\” у Косовској Митровици.
Дамјановић каже да је желео да покаже грађанима \”ширу слику\”, када су у питању односи владике Николаја и Јевреја.
„Пружио сам слику која је мање позната јавности, није позната уопште или је спорна за неке кругове. До сада су у научној и у широј јавности заступљени контрадикторни и контроверзни наративи о његовом односу према Јеврејима. Он у многим круговима важи за антисемиту по свом убеђењу и по својим идеолошким стремљењима“, наводи Дамјановић.
Дубље истражујући лик и дело владике Николаја, Дамјановић дошао је до закључка да те стереотипе треба разбити.
„Имајући у виду његове изјаве и дела, јер дела су ипак много тежа и јача од речи, на њега никако не требамо гледати као на неког јеврејомрзца. Он је сам, током Другог светског рата, дакле током холокауста, учествовао у спашавању минимум две особе јеврејске националности“, објашњава Дамјановић.
Европски дан јеврејске културе је догађај који се обележава у неколико земаља Европе, у првој недељи септембра.
Циљ овог дана је организовање активности везаних за јеврејску културу и њихово излагање јавности, са намером да се тиме открије културно и историјско наслеђе јеврејског народа.

Извор: Радио Контакт плус >>

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *