Акваријус

 

Кос Митровица

„Književni džem sešn“ u „Akvarijusu“

\"\"

Промоција књиге есеја о уметности Иване Вановац „Књижевни џем сешн“ биће одржана у среду, 8. септембра у Приватном културном центру „Акваријус“ у Косивској Митровици, у 18:30. О књизи ће, поред аутора, говорити рецензенти Александар Дунђерин и Живојин Ракочевић и новинар и координарор Радија Косовска Митровица Маја Фићовић. Одломке из књиге читаће студенткиње глуме митровачког Факултета уметности Снежана Џоговић и Анђела Петровић.
Улаз је слободан, али ће посетиоци морати да се придржавају свих прописаних мера.
Ивана Вановац се бави радијским новинарством седамнаест година. Повремено се оглашава у писаним медијима. Новинар је у Радију Косовска Митровица, медију који негује културу говора али и изговореног већ 40 година.
Књига „Књижевни џем сешн“ представља збирку својеврсних литерарних минијатура инспирисаних уметницима који су у протеклих пет, шест година били у Косовској Митровици, Звечану и шире, и својом аутентичном појавом и изразом који мисаоно и слободарски покреће публику, урезали се у памћење једног радијског света. Иза тих прича, стоје сати смислених и садржајних разговора са уметницима, мноштво прочитаних књига, одслушаних композиција, одгледаних филмова, представа. Ова књига је аргумент да Косовска Митровица има богат, квалитетан и садржајан културни живот, упућен свима који тврде супротно.
Током промоције, посетиоци ће бити у прилици да купе књигу по промотивној цени од 480 динара, односно 4 евра.

„Сваки текст у овој књизи настао је као резултат интеракције између Иване Вановац, уметника и публике (критике)“, наводи Александар Дунђерин у рецензији. „Конкретно уметничко дело било је само повод да се исприча прича о целом човеку и целој његовој души, да се створи есеј који делује на дубину душе читаоца. Јер, по Ивани, ако не делује на дубину душе, реч је јалова. Празна. Бесловесна.“
„А до дубине душе долази се“, како стоји у рецензији, „укрштањем непатворених емоција, истинитих и искрених, стваралаца и перципијената. Различитих, а опет спојених истом темом, истом муком, истом надом, изражених увек на другачији начин. То преплитање мисли, осећања, утисака, речи, слика, у јединствену, складну и хармоничну целину, у сржи је сваког есеја Иване Вановац. Ти есеји чудесан су спој новинарског извештаја, импресионистичке критике и уметничке поетске прозе. Сваки текст у књизи једна је лирска минијатура, рефлексија и медитација о уметнику и његовом делу, али и о животу, лепоти и смислу, етици и естетици. И пре свега, и изнад свега – о Љубави и Слободи. Књижевни џем сешн открива Ивану Вановац не само као искусног и ерудицијом обдареног новинара, него и као доброг познаваоца уметности, интелектуалца са истанчаним уметничким сензибилитетом, израженим моралним рефлексом, који има одважности да критички промишља стварност; као личност која има животно искуство, став, идеју, концепт, филозофију живота.“

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *