Акваријус

 

Кос Митровица

Teatar u „Akvarijusu“: „Krapova poslednja traka“

\"Plakat

Монодрама Семјуела Бекета „Крапова последња трака“, у којој игра Лазар Николић, премијерно ће се одиграти у Културном центру „Акваријус“ (Галерија „Акваријус“) у уторак 24. априла 2018. године од 21 час. Улаз је слободан.
Представа се бави проблемом људске егзистенције и отуђености савременог живота. Кроз песимистичку визију света видимо човека сведеног на физиолошко и духовно вегетирање, као и бесмислено трајање испуњено патњама и узалудним ишчекивањем спаса.

У „Краповој последњој траци“ Семјуела Бекета, светлост и њена супротност – мрак, користе се да представе Крапово одбацивање интелектуалних, физичких и емотивних интеракција зањегову пролазну удобност коју пружа мрак. Он игнорише ове важне аспекте живота користећи мрак као простор у ком може да ограничи своје зависности, успомене и кајања. Крап посматра таму као извор своје слободе и одговарајућег простора за рад док је светлост синоним за љубав и за све претходне шансе за срећу. Контраст између светлости и мрака приказује вечну последицу промашених тежњи Крапа и његове одлуке да живи у свету срамоте уместо да створи равнотежу између живота приватности и емотивног садржаја.

\"Lazar

Лазар Николић, рођен 24. 2. 1995. године у Лесковцу, из Доњег Бријања. Завршио средњу Угоститељско-туристичку школу у Нишу и током тог средњошколског периода био члан Академског позоришта СКЦ-а у Нишу. Студент Факултета уметности у Косовској Митровици, одсек глума у класи доктора Александра Ђинђића, асистенткиње Борјанке Љумовић.
У Театру у „Акваријусу“ глумио у представи „Живот мој“ >> (ауторски пројекат настао на основу документарне грађе (Факултет уметности, К. Митровица 2017). Глумио и у докторском раду доцента Александра Ђинђића „Вашар на црвено слово“ (Факултет драмских уметности, Београд 2016) и у кореодрами „Тело слика простор“ у режији Вере Обрадовић (2018).

\"semjuel_beket\"

Семјуел Бекет (1906-1989) је био ирски књижевник, драматург и романописац. Један од главних представника „театра апсурда“. Добитник Нобелове награде за књижевност 1969. године.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *