Акваријус

 

Кос Митровица

Vanovac i Dunđerin u Zubinom Potoku

\"\"

Антологија Неодољива тешкоћа постојања. Српска књижевност на Косову и Метохији 2000-2020. коју је приредио Александар Дунђерин а објавила митровачка „Алтернативна“, те књига есеја о уметности Књижевни џем сешн новинарке Радија Косовска Митровица Иване Вановац биће представљени у Дому културе „Стари Колашин“ у Зубином Потоку, у уторак 19. октобра 2021. године у 19 часова.

\"\"

Књига Неодољива тешкоћа постојања резултат је Дунђериновог безмало десетогодишњег проучавања српске књижевности на Косову и Метохији. Претходили су јој бројни текстови штампани у књигама, уметничкој периодици и научним зборницима, као и прилози објављивани током 2019. и 2020. године на порталу Алтернативна Антологија посвећена српским књижевним ствараоцима који су, по Дунђериновом мишљењу, обележили прве две деценије XXI века на Косову и Метохији, има, између осталог, амбицију да укине и неке предрасуде и стереотипе о косовској књижевности писаној на српском језику, те да покаже како она, и на тематском и на формалном плану, поседује аутентичност и самосвојност, и представља оригиналан допринос укупној националној литератури. Неодољива тешкоћа постојања поред обимног предговора (студије) Александра Дунђерина о српској књижевности на Косову и Метохији насталој у периоду 2000-2020. године, садржи и текстове (поезија, проза, драма, есеј, хроника) седамнаест аутора са Косова и Метохије – Даринке Јеврић, Драгомира Костића, Слободана Костића, Живојина Ракочевића, Жарка Миленковића, Бранке М. Касаловић, Александре Јовичић, Душана Захаријевића, Ленке Јакшић Каксие, Срђана Кошанина, Јовице Марковића, Новице Соврлића, Петра Сарића, Александра Деспотовића, Вука Пантовића, Митре Рељић и Предрага Радоњића.

\"\"

Књига Књижевни џем сешн Иване Вановац представља збирку својеврсних литерарних минијатура инспирисаних уметницима који су у протеклих пет, шест година били у Косовској Митровици, Звечану и шире, и својом аутентичном појавом и изразом који мисаоно и слободарски покреће публику, урезали се у памћење једног радијског света. Иза тих прича, стоје сати смислених и садржајних разговора са уметницима, мноштво прочитаних књига, одслушаних композиција, одгледаних филмова, представа. Ова књига је аргумент да Косовска Митровица има богат, квалитетан и садржајан културни живот, упућен свима који тврде супротно.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *