Акваријус

 

Кос Митровица

Vanovac: Na KiM se odvija bogat kulturni život

\"\"

Текст: Радио Контакт плус
Фотографије: ПКЦ „Акваријус“ (Милан Кабашић)

\"\"

Немојте јој се жалити како на нашим просторима није у довољној мери заступљен културно-уметнички живот, јер ће категорички одбити да о томе слуша. Чврсто верује да постоји широка лепеза оваквих догађаја, само треба да признамо себи да ли смо заиста заинтересовани да будемо део њих.
Уколико је својим делима надахнете да и сама ствара, онда нема сумње да то што радите и јесте уметност. Међутим, има још нешто – морате да будете Личност, да поседујете интегритет, јер без тога, сигурно нећете бити део њене књиге.

Књига „Књижевни џем сешн“ новинарке Иване Вановац, промовисана је синоћ у Приватном културном центру „Акваријус“.
Изворно садржи текстове који су објављени на порталу Радија Косовска Митровица, али то нису обичне приче о некоме ко ствара. Испричала их је и видела на само њој својствен начин, тако да су морале да добију посебно место.
Ту су представљене оне Личности, које су на културно-уметничкој сцени оставиле трага, како у Косовској Митровици, Звечану, тако и широм Косова и Метохије.
„Ивана је прво писала прилоге тако да обрати пажњу на тројединство. Текстови јесу настали из интеракције са уметником који је гостовао, са публиком, односно критиком, а онда је на све то она дала њен нанос лични, да делују као мале заокружене лирске минијатуре и приче“, истиче Александар Дунђерин, који је, поред Миљане Дунђерин, главни „кривац“ што су њени текстови преточени у књигу.

Иако је имала мноштво прилога, разговора, текстова о великим уметницима и интелектуалцима из Србије и Европе, одлучила се да у књигу смести Личности, открива Александар Дунђерин, који је уједно и један од рецензената Иванине књиге.
„Дакле, није довољна само естетика, него је Ивани била потребна и етика, у ширем смислу те речи. То је јако важан детаљ, а можда неће бити примећен. Овде су ушли и неки млади аутори, а не само зрели, остварени и афирмисани ствараоци, зато што су Личности. Дакле, можете ви да будете и успешни, да имате и политичку моћ, и новац, све то можете, али ако нисте Личност, не можете да уђете у Иванину књигу. Морамо да чувамо такве људе“, поручује Дунђерин.
Радио Косовска Митровица има ту срећу да има једног оваквог културног делатника, новинара таквог капацитета, који у времену када редакција не може да има посебан сегмент културног програма, односно новинара који се бави само тиме, има ту могућност да на овакав начин извештава, са поносом истиче Маја Фићовић, новинарка и координаторка Радија Косовска Митровица.

„Немогуће је не приметити да имамо кризу ауторитета у новинарству и да је то стварност коју живимо. Када имате једног аутора каква је Ивана Вановац, ви имате слушаоце који слушају због ње. Она својим извештајима, емисијама, гласом, начином на који саопштава приче, може да привуче више слушалаца, него цела редакција неког медија. Зато верујем у традиционалне медије, у телевизију и радио, без обзира на друштвене мреже и све оно што нас је преплавило, јер иако су сви тамо, најмање верују друштвеним мрежама.“
Ивана Вановац је један од најзначајнијих и најважнијих пратилаца културног живота на КиМ. Трајати толико времена у континуитету може само неко ко је стваралац и неко ко истински живи оно што се ствара, сматра Живојин Ракочевић, рецензент ове књиге.
„Таквих људи на КиМ и уопште у срединама које имају културни живот је јако мало. Ивана Вановац је један од најважнијих подржавалаца културе на КиМ. То је човек који од 2004. године прати, подржава, продужава и интерпретира оно што се ствара на културној сцени КиМ. Она је драгоцени, не сведок, него учесник, тумач, и глас културе КиМ.“

\"\"

Ауторка, Ивана Вановац, указује да се на нашим просторима одвија и те како богат културно-уметнички живот, само је питање колико желимо да у њему учествујемо.
„Ако је мени било довољно пет година да о томе напишем књигу, не додајући ништа преко тога, онда заиста не можемо више о томе да причамо и ја одбијам да слушам такве људе.“
А кога заиста слуша? Подразумева се – Личности, јер су је натерале да размишља.
„Људи који се налазе у књизи јесу Личности и то су људи за које ми је жао ако нисте били у прилици да их упознате. Велики људи, паметни… За мене је сусрет са свим тим људима, био то велики Петар Сарић или дете из Косовске Каменице, посебно искуство. Осећање је исто. Усхићеност човеком, то се данас ретко дешава. Да станеш пред човека и да потпуно останеш без текста колико је то једно дивно створење, колико тога зна, колико тога може да ти пренесе.“

За њу је врхунац културног израза – способност да волиш људе.
„То може само културан човек. Способност да волите неког и да та љубав буде узвраћена, то је за мене врхунац мотивисаности једног бића, једног града, целе цивилизације. Пратите културна дешавања. То су све људи из чијег друштва ћете отићи много богатији, охрабрени, окуражени. Људска потреба за љубављу никада неће проћи. Младима не смемо да оставимо слику безнађа“, поручује Ивана Вановац.
Ауторку овог текста Ивана је успела да подстакне на размишљање. А вас?
Издавач књиге „Књижевни џем сешн“ је Књижевно друштво Косова и Метохије.
Заинтересовани књигу могу купити у ПКЦ „Акваријус”, по цени од 480 динара.

Извор: Радио Контакт плус >>

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *