Акваријус

 

Кос Митровица

Vanovac: Vrhunac kulturnog izraza je sposobnost da voliš

\"\"

Текст: Радио Косовска Митровица (Филип Вучковић)
Фотографије: ПКЦ „Акваријус“ (Милан Кабашић)

Промоција књиге „Књижевни џем сешн“ новинарке Иване Вановац одржана је синоћ у Приватном културном центру „Акваријус“ у Косовској Митровици.
О књизи су говорили књижевник и књижевни критичар Александар Дунђерин, координатор Радија Косовска Митровица Маја Фићовић и рецензент књиге Живојин Ракочевић а одломке из књиге читале су студенткиње Факултета уметности Снежана Џоговић и Анђела Петровић.
Књига је издељена у неколико тематских целина, које подразумевају сликарство, сценске уметности, дечије уметности и наравно новинарство.

Књижевник Александар Дунђерин каже да „Књижевни џем сешн“ представља хронику новинарских прилога која слави живот, као највиталнији и најквалитетнији културни сегмент Срба са простора Косова и Метохије.
„Тешко је вечерас не бити субјективан јер се са моје леве стране налазе људи, наши ближњи, који су у великој мери заслужни што ми трајемо ево већ седму годину. Пре свега, моја захвалност је упућена ауторки књиге Ивани Вановац. Када год је било најтеже, и када год сам помислио да треба отићи одавде, она ме је опомињала да останем овде, тако да је можда и најодговорнија особа на овом свету, због чега Миљана и ја и даље лутамо овим беспућима апсурда у овом граду и овом простору. Ивана Вановац је аутор многих радијских прилога, који су настали из овог простора и када год сам прочитао те текстове, они су ми били охрабрење да са супрогом Миљаном наставим ово што ми радимо у „Акваријусу“, јер то јесте битно, како нама тако и гостима из Србије, Европе и света. Важно је да они добију једну праву рецепцију онога што стварају и раде. Важна ствар о „Књижевном џем сешну“ је да то заиста јесу новинарски прилози и они јесу, како сам рекао и у рецензији, хроника која слави живот. То јесте хроника живота јер је многима од нас овде предвиђена катастрофа а просто је невероватно да захваљујући уметницима и новинарима, показујемо како су ти културни сегменти нешто највиталније, најжилавије и најквалитетније што Срби на Косову и Метохији имају“, рекао је Дунђерин.

\"\"

Он додаје да је жанровски јако тешко одредити текстове из књиге, јер су они изворни новинарски извештаји који су морали бити скраћени како би се добили есеји, који су јако некарактеристични.
„Ивана је једноставно писала те прилоге за Радио Косовску Митровицу а онда их је наравно за ову књигу сређивала тако да обрати пажњу о тројединству. Текстови су настајали у интеракцији са уметницима који су гостовали на Косову и Метохији, са критиком, а онда је она на све то дала овај њен лични нанос, што се могло видети и у примерима, који стварно делују као мале литерарне минијатуре и приче“ каже Дунђерин.
Селекција одабира који ће текст ући у ову књигу пао је на личности, сматра он.

„Дакле није довољна само естетика већ је Ивани била потребна и етика, у ширем смислу те речи. Тај приступ не виђамо често, јер нас интересује дело, аутор, а не интересује нас да је један битан састојак читавог тог дела, која је сама личност. Дакле, ви можете да будете успешни, да имате политичку моћ, новац, све то можете али ако нисте личност – не можете да уђете у Иванину књигу. То је важна порука коју заборављамо, а Ивана је ту у сагласју са светским тенденцијама, јер је свет у кризи и недостатку личности. Својим текстовима, Ивана је показала да је могуће живети у Србији, на Косову и Метохији и у свету а бити слободан, што је кључно. Драгоцено је слободно писати, мислити и говорити“, истиче Дунђерин.
Координатор Радија Косовска Митровица Маја Фићовић каже да је Радио Косовска Митровица оаза за све оне који имају културне потребе.

\"\"

„Радио Косовска Митровица окупља људе уметничког сензибилитета и новинаре а тако је и данас. Ту су наследници Миодрага Радомировића и Милана Михајловића, као и сви су они уметници који су писали књиге и песме, као што су Срђан Кошанин и Александра Милошевић. Радио Косовска Митровица има срећу да има оваквог културног делатника и новинара оваквог интензитета, који у времену када редакција не може да има културан сегмент програма односно новинара који се бави само тиме, има ту могућност да на овакав начин извештава. Заиста сам пресерећна што је све испало како треба и што је све успело да се преточи у једну књигу захваљујући „Акваријусу“. Сигурна сам да је ви као пријатељи инспиришете као и остале колеге који су овде стални гости. Радио Косовска Митровица је оаза за све оне који имају културне потребе. Ми трајемо, радимо и трудимо се али не знам на којој радио станици можете чути толико културног програма осим на другом програму Радио Београда. Немогуће је не приметити да имамо кризу ауторитета у новинарству и да је то стварност коју живимо. Када имате аутора какав је Ивана Вановац, имате слушаоце који нас слушају због ње, јер она својим емисијама, извештајима, гласом, начином на који саопштава приче може да привуче више слушаоца него редакција неког медија. Зато верујем у традиционалне медије, у телевизију и радио, без обзира на друштвене мреже и све оно што нас је преплавило, јер и ако су сви тамо, најмање верују друштвеним мрежама“ рекла је Фићовић.

Рецензент књиге Живојин Ракочевић истиче да је ауторка књиге један од најзначајнијих и најважнијих културних пратилаца културног живота на Косову и Метохији.
„Трајати толико година у континуитету може само неко ко је стваралац и неко ко истински живи оно што се ствара. Такви људи, на Косову и Метохији и уопште средина које имају културни живот, је јако мало. Готово да се може рећи да је правих слушалаца, читалаца, сликара, више него оних који прате и више него оних који их подржавају у томе. Ивана Вановац је једна од најважнијих подржавалаца културе на Косову и Метохији. Она од 2004. године прати, подржава, интерпретира оно што се дешава на културној сцени Косова и Метохије. Она је драгоцени, не сведок, већ тумач и глас културе Косова и Метохије“, наводи Ракочевић.
Ракочевић каже да је суштина у томе да књиге у нама живе и да је култура на подручју Косова и Метохије равноправна са осталим ентитетима нашег подручја.

\"\"

„Ивана нама показује како књиге у нама живе или још прецизније, како речи у нама живе и како нам се откривају а то може знати само радијски човек. Књига у човеку као у ларви може да лежи и до четрдесет година и да чека нешто. То је врло важна реченица, та тајна речи која проговори из нас. Ивана је дуговни трагач који даје већини који стварају известан смисао. Други ниво је културолошка раван или њен ниво, који нам говори да је култура Косова и Метохије не само жива већ и равноправна са осталим културним ентитетима нашег подручја. Овде немате горе сликаре од сликара у Ужицу или Никшићу а исти је случај и са писцима. У развоју савременог човечанства има мало медија који су као радио. Данас смо у позицији да нам радио говори и шаље неке гласове и не морамо да га слушамо. Постоји нешто што је изнад наших могућности и опажања а то је реч. Нека реч ће остати и она ће се записати у нама где ће у неком тренутку проговорити. Радијски човек зна добро да говори, али још боље да слуша“, истиче Ракочевић.

Ауторка књиге Ивана Вановац каже да је идеја за писањем књиге потекла од Александра Дунђерина, који је сматрао да текстови треба да нађу своје место у књизи.
„Осећам жељу да се захвалим свим овим људима који су овде, јер да није било њих, не би било ни ове књиге. Да није мене као новинара у редакцији Радија Косовска Митровица, где сам имала слободу да напишем, чак и у форми која није свакидашња, да то објавим и да ето негде на крају то доспе до некога. Са друге стране, да није било Александра Дунђерина, који је иницирао настанак ове књиге као и Миљане због које је ова књига овако лепа, морам да кажем да би сви ти текстови остали по беспућима интернета и питање је да ли би их ико нашао. Морам да кажем да мене јако нервира када анкетирам грађане за потребе радија и када их питам “како сте задовољни културно-уметничким животом у Косовској Митровици?” и када ми кажу да се овде ништа не дешава, што наравно није истина. У Косовској Митровици, Звечану, Грачаници, Зубином Потоку, Лепосавићу се одвија један буран и богат културно-уметнички живот и само је време да признамо себи ко је заиста заинтересован за тај културно-уметнички живот а ко је у пози критичара. Ако је мени били довољно пет година да напишем књигу, не додајући ништа преко тога, онда о томе не можемо да причамо и ја одбијам да слушам људе који то говоре“, рекла је Вановац.

\"\"

Књига „Књижевни џем сешн“ представља збирку есеја, записа и прича о свим оним личностима који су се на културној сцени Косовске Митровице, Звечана а и шире, појавиле у протеклих шест година и које су оставиле свој уметнички траг.
„Људи који се налазе у књизи јесу личности и жао ми је ако нисте били у прилици да их упознате. Велики људи, паметни, људи који су вам надахнуће – то су тешки људи. Али оно што је дивно у овом послу је што их ја добијам на \’кафу\’. Да није тих сусрета и тих упознавања, не знам како бих провела живот на овој земљи. Не знам како бих живела овде и како бих имала снаге да се насмејем и живим у нади да ће можда моја деца постати такви људи. За мене је сусрет са свим тим људима посебно искуство, био то Петар Сарић или детенце из Косовске Каменице. Осећање је исто а то се данас ретко дешава, да станеш пред човека и да потпуно останеш без текста, колико је то дивно створење и колико тога може да пренесе. За мене је врхунац културног израза способност да волиш. То може само културан човек и не можете да очекујете праву, суштинску љубав од простака. То је врхунац и културног и уметничког израза и перцепције културе и уметности, било да говоримо о конкретном стваралштву или култури говора. Способност да волите неког и да та љубав буде узвраћена, то је за мене врхунац мотивисаности једног бића, једног града, једне цивилизације. Радио је чудо, магија, он је бесмртан, без обзира шта год људи мислили, радио никада неће умрети. Пратите културна дешавања, јер то су људи из чијег друштва ћете отићи много богатији, охрабрени и окуражени” истиче ауторка књиге.

Књигу „Књижевни џем сешн“ могуће је купити у Приватном културом центру „Акваријус“ у Косовској Митровици по цени од 480 динара.
Издавач књиге је Књижевно друштво Косова и Метохије.

Извор: ТВ Мост, Радио Косовска Митровица >>

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *