Акваријус

 

Кос Митровица

Borilački klub – Knjigom o glavu

\"\"

Разговори о књижевности у оквиру циклуса „Борилачки клуб – Књигом о главу“ настављају се у четвртак 9. априла 2020. године у 19:00 у оквиру платформе „ZOOM“, а после тога ће бити емитовани на фејсбук страницама Алтернативне, Приватног културног центра „Акваријус“ и Линка. Тема разговора је роман „Беснило“ Борислава Пекића.
Уколико желите да учествујете у разговору (или му уживо присуствујете) пријавите се преко фејсбук групе Борилачки клуб – књигом о главу >>, или пронађите детаљна упутства на фејсбук страници Local Initiative LINK >> како би добили упутства како да технички омогућите учешће или праћење разговора.

Биолошка катастрофа, у размерама непознатим савременој историји, погађа лондонски аеродром Хитроу у јеку летње сезоне. Услед мутације вируса беснила у једној научној лабораторији, епидемија се шири застрашујућом брзином. У карантину, који обухвата огроман комплекс, затекло се на десетине хиљада путника и особља аеродрома…
У којој мери је апокалиптична визија света описана у роману „Беснило“ Борислава Пекића, која се бави људском врстом и природом наше цивлизације, погодна да опише стање свести и духа данас, у времену ширења корона вируса? Зашто је важно да се о једном (не)природном феномену разговара не само са здравственог, медицинског аспекта, него и из угла политике, економије, културе, филозофије, религије? Шта нам данас говори Пекићева критика цивилизације која је уљуљкана илузијом о сигурности и безбедности, заблудом о супериорности науке (интелекта) у односу на природу? Шта нам говори борба за опстанак људског рода, која се води под плаштом солидарности и лојалности, наводне бриге за ближњег, а у „Беснилу“ се показује као врхунац лицемерја? Да ли смо у подтексту „Беснила“ уочили Пекићеву критика тоталитаризма, свих идеологија, „великих нарација“ у којима појединци, у суштини несигурни, угрожени и инфериорни, имају потребу за самопотврђивањем у условима када то делује карикатурално, гротескно, траги-комично?

О СВЕМУ ТОМЕ РАЗГОВАРАМО УЖИВО 8. АПРИЛА 2020. ГОДИНЕ ОД 19:00.

Разговор ће се снимати и након догађаја емитовати на фејсбук страницима портала „Алтернативна“ и Приватног културног центра „Акваријус“.
Уредници овог програма су Бранислав Нешовић и Марко Ракић, модератор је Александар Дунђерин, организатори су ПКЦ „Акваријус“ i НВО „ЛИНК“ а медијску подршку пружа портал „Алтернативна“.

\"miljana-dundjerin-2015\"

Миљана Дунђерин Човечанство (2013)

У складу са одлукама надлежних органа, а поводом пандемије, Приватни културни центар „Акваријус“ из Косовске Митровице био је принуђен да обустави све своје планиране културне активности. Иако је основна мисија – да буде реално, живо, а не виртуелно место стваралачког сусрета – тренутно онемогућена, ПКЦ „Акваријус“ је одлучио да део планираног уметничког програма ипак реализује путем интернета, како би омогућио свим љубитељима уметности да одрже менталну, интелектуалну и културну кондицију у времену изолације.
Овом приликом „Акваријус“ се придружује апелу о поштовању мера које у циљу сузбијања пандемије спроводе надлежни органи, и позива своје раднике, сараднике, пријатеље и поштоваоце на солидарност, чување сопственог и туђег достојанства, али и на очување свести о значају критичког промишљања стварности и слободе.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *