Акваријус

 

Кос Митровица

Darija Mašković pobednica Književnog okršaja

\"16997461_1740095726301754_2001887780_n\"

Победник првог циклуса Књижевног окршаја који организује галерија „Акваријус“ је Дарија Машковић из Косовске Митровице, ученица прве године Гимназије.
Она је у финалу, уз минималну разлику у гласовима и публике и жирија, победила Јована Маслара, такође гимназијалца из Косовске Митровице.
Могло је и да буде обратно и нико не би замерио и свима би било свеједно, јер су оба млада писца у више наврата, оправдала свој пласман у финале.
Маслара је публика упознала као нежног песника, спретног приповедача и неког ко уме до краја да искористи и сценски ефекат и гласовни распон да би публику убедио у истинитост написаног. Синоћ је најјачи утисак оставио као врли сатиричар оштрих, небрушених ставова и исто таквих речи. Он пише манифест слободоумља, освежавајуће отресит и храбар. Упознали смо га и као префињеног џентлмена који без имало таштине, одаје признање млађој ривалки.
Дарија Машковић је потврдила своју репутацију писца-детета са уобличеним, специфичним стилом превејаног, времешног и баш зато, са речима бахатог књижевника. Синоћ је победило то нежно, устрептало биће, у својим причама забављено тешким проблемима овог старог, безобразног света, чију хладноћу тек слути.
„Срећна сам јер су вечерас ту били моји пријатељи и људи који ме воле. Нисам видела себе као победника, нисам замишљала како ће изгледати књига. Највише се радујем мирису нове књиге. Знаћу да је моја и разделићу је родбини и пријатељима“, каже Дарија.

На питање коме ће написати прву посвету, она одговара да ће је написати оној млађој себи која је све ово започела сама и истерала до краја, због себе.
Такмичари су одмеравали снаге кроз три игре а у последњој и одлучујућој помогли су им млади музичари – Исидора Некић, Драгана Милић, Марко Васовић и Немања Симић. Са Даријом и Јованом, за пола сата направили су тектстове и композиције за две врхунске рок баладе.
„Задовољство је огромно. Чињеница да је група средњошколаца вечерас одабрала књижевност уместо позирања, селфија, штикли, дискотека и свог тог лудила, довољан је разлог за задовољство и показатељ да у Митровици има будућности за стваралаштво“, каже Миљана Булатовић академски сликар и један од аутора културно-уметничког програма галерије.

О одлуци да галерија самостално сноси трошак штампања књиге победнице, одбија да говори као о својеврсном подвигу.
„Није тешко улагати у уметност. И онда када се ми одричемо нечега можда основног да би могли да помогнемо тим младим људима, то је само наша одлука. Наш је избор да омогућимо тим људима да пишу оно шта осећају, без икаквог утицаја са стране“, каже Булатовић.
Књижевни критичар и писац Александар Дунђерин пратио је и давао смернице овим младим људима од њиховог првог уласка у галерију Акваријус. Задовољан је, каже, не само финалном вечери, већ целим током овог првог циклуса Књижевног окршаја.
„Косовска Митровица је најслободнији град што се тиче могућности да се нешто уради на пољу уметничког стваралаштва. Одувек ме је копкало како је то могуће али јесте тако. Дуго сам живео у Новом Саду, Београду и не знам каква је то атмосфера и клима која ствара могућности да овде буде урађено много ствари на том пољу и на томе могу позавидети многи, већи градови“, каже Дунђерин.
Он најављује почетак другог циклуса већ у марту месецу.

„Имамо доста пријављених кандидата. Оно што сад предстоји јесте припрема Даријине књиге и могу слободно рећи да њен „пакао“ тек почиње. Мораће много труда и интелекта да уложи јер тим људи окупљен око галерије Акваријус има јако високе критеријуме и нећемо бити нимало нежни и брижљиви“, каже Дунђерин мало у шали а више у збиљи.

Извор: Радио Косовска Митровица >>

Задаци у финалном књижевном окршају и бодовање жирија и публике:

Задатак 1:

Опис задатка: читање оригиналног књижевног текста по избору такмичара
Критеријуми за оцењивање: дикција, поштовање правописних и граматичких правила стандардног српског језика, изражајност и сценски наступ, стваралачка имагинација, књижевна, уметничка и естетска вредност текста

Бодовање:
Ивана Вановац

Дарија Машковић 9
Јован Маслар 9

Жарко Миленковић

Дарија Машковић 7
Јован Маслар 8

Александар Дунђерин

Дарија Машковић 8
Јован Маслар 8

Публика

Дарија Машковић 8
Јован Маслар 7

Укупан број бодова за први задатак:

Дарија Машковић 32
Јован Маслар 32

Резултат после прве рунде:

Дарија Машковић 32
Јован Маслар 32

Задатак 2:

Опис задатка:
Текст по избору, тема: разговор два писца

Критеријуми за оцењивање: дикција, поштовање правописних и граматичких правила стандардног српског језика, изражајност и сценски наступ, довршеност текста, познавање основних одлика дела или биографских детаља одабраних писаца, стваралачка имагинација, књижевна, уметничка и естетска вредност текста

Бодовање:
Ивана Вановац

Дарија Машковић 10
Јован Маслар 10

Жарко Миленковић

Дарија Машковић 10
Јован Маслар 10

Александар Дунђерин

Дарија Машковић 8
Јован Маслар 8

Публика

Дарија Машковић 8
Јован Маслар 6

Укупан број бодова за други задатак:

Дарија Машковић 36
Јован Маслар 34

Резултат после друге рунде:

Дарија Машковић 68
Јован Маслар 66

Задатак 3:

Опис задатка: Такмичари имају 15 минута да напишу текст за рок баладу, а потом 15 минута да са Драганом Милић и Исидором Никић (Дарија Машковић) и Маеко Васовићем и Немањом Симићем (Јован Маслар) импровизују композицију и изведу нумеру

Критеријуми за оцењивање: дикција, поштовање правописних и граматичких правила стандардног српског језика, изражајност и сценски наступ, довршеност текста, слух, осећај за ритам, синкретизма, сналажење у екстремно радикалним условима, креативност и способност вођства приликом колективног стварања

Бодовање:
Ивана Вановац

Дарија Машковић 10
Јован Маслар 9

Жарко Миленковић

Дарија Машковић 10
Јован Маслар 9

Александар Дунђерин

Дарија Машковић 10
Јован Маслар 10

Публика

Дарија Машковић 8
Јован Маслар 8

Укупан број бодова за трећи задатак:

Дарија Машковић 38
Јован Маслар 36

Резултат после треће рунде:

Дарија Машковић 106
Јован Маслар 102

Распоред и резултати књижевних окршаја >>

0 thoughts on “Darija Mašković pobednica Književnog okršaja”

  1. Pingback: Književni okršaj: raspored i rezultati | Galerija Aquarius

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *