Акваријус

 

Кос Митровица

Haris Ličina: „Lica u okršaju“

\"haris-licina-plakat\"

Отварањем изложбе фотографија „Лица у окршају“ Хариса Личине почиње нова сезона у галерији „Акваријус“, под називом „Љубав.“. Изложбу чини серија документарних фотографија насталих током 2016. и 2017. године у „Акваријсу“, па тако „Лица у окршају“ уједно представљају и ретроспективу најзначајнијих уметничких догађаја који су обележили претходну сезону у Галерији. Личина је, иначе, стални сарадник галерије „Акваријус“, задужен за документарну и уметничку фотографију.
Отварање изложбе заказано је за понедељак 9. октобра 2017. године у 20 часова. Том приликом уреднички тим „Акваријуса“ представиће и програмски концепт за сезону 2017/18.
Посетиоци галерије „Акваријус“ имаће прилику да погледају изложбу до 14. октобра, а неке од фотографија постаће и стални део поставке у изложбеном салону.

ИЗ РЕЦЕНЗИЈЕ ЈОВАНА МАРЈАНОВА

Поред свог дескриптивног и фактографског карактера ових докумената, фотографије овог младог уметника садрже много више од тога. Харис је на својствен начин успео да пренесе узаврелу атмосферу и тензију познатог догађаја користећи најстарији светлосни језик: црно-белу фотографију, где у одсуству боје као ликовног елемента уметник има на располагању светло и сенку које мора да укомпонује у дело. На тај начин нас на тренутак обмањује и вешто нас води у неко друго време, на неко друго место и подсећа нас на славне уметнике и боеме који су пре само мало више од пола века прихватали сличне окршаје у задимљеним кафанама на Мон мартру.
Фотографије Хариса Личине нас терају да се присетимо шта је задатак документарне фотографије био и остао; поред тога што мора да одговори на три основна питања у журналистици, фотографија чува и преноси тренутак који је магијски остао забележен за генерације које долазе.

\"haris-licina\"

Харис Личина рођен је 18. новембра 1996. године у Новом Пазару. Студент је Факултета уметности у Косовској Митровици на одсеку Графика и графички дизајн. Излагао на више колективних изложби у земљи и у иностранству. Члан је Фото кино клуба Нови Пазар. Организатор и учесник многобројних графичких и фото радионица. Ради као фотограф у ПКЦ Галерија „Акваријус“ у Косовској Митровици, такође и као графички дизајнер у атељеу „Фото дућан“ у Новом Пазару.

0 thoughts on “Haris Ličina: „Lica u okršaju“”

  1. Pingback: Program za oktobar 2017. | Galerija Aquarius

  2. Pingback: Ličina: Umetnost ne bi smela da bude rezervisana samo za one koji se njome bave - Alternativna

  3. Pingback: Haris Ličina: „Slobodan pad“ | Galerija Aquarius

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *