Акваријус

 

Кос Митровица

Kosovo kroz vekove

\"Downloads3\"

Изложба фотографија проф. др Драгана Радовановића „Цркве и манастири Косова и Метохије и Топлице кроз векове“ – као део ширег пројекта Српске академије наука и уметности „Дигитализација културних и сакралних објеката Србије“ – биће отворена у галерији „Акваријус“ у Косовској Митровици у понедељак 5. јуна 2017. године у 20:30 часова. Изложбу ће отворити др Божидар Зарковић, професор на Филозофском факултету у Косовској Митровици, иначе стручњак за средњи век. Пригодном беседом посетиоцима ће се обратити и отац Иларион, игуман манастира Драганац. У музичком делу програма учествоваће Петар Ракић и хор „Бранислав Нушић“ из Косовске Митровице. На изложби ће такође бити изложени и радови чланова „Малог атељеа“ који су, тематски, такође инспирисани културном баштином Косова и Метохије.

\"DSCN0560\"

Фотографије за ову изложбу су настале у пројекту Математичког института САНУ (бр. III 44006) који се, под називом „Развој нових информационо-комуникационих технологија, коришћењем напредних математичких метода, са применама у медицини, телекомуникацијама, енергетици, заштити националне баштине и образовању (2011-2017)“, реализује под покровитељством Министарства науке и технолошког развоја Републике Србије.

\"DSC_0333\"

Радовановићева изложба фотографија два пута је постављана у Француској (2015. и 2016. године), у Сенсу (покрајина Бургоња) и само једном у Србији, и то у Београду у марту ове године. У Сенсу је изложбу отворио проф. др Дарко Танасковић, амбасадор Србије у УНЕСКУ у Паризу, уз присуство дипломатског кора Републике Србије, Босне и Херцеговине и Француске. У Београду, у Културном центру Чукарица, изложбу су отворили проф. др Зоран Огњановић, директор Математичког института САНУ и др Жарко Мијајловић, редовни професор Матемачког факултета у Београду.

 \"DSC_0079\"

Др Драган Радовановић је професор на Природно-математичком факултету (Одсек за географију) у Косовској Митровици.

0 thoughts on “Kosovo kroz vekove”

  1. Pingback: Program za jun-jul 2017. | Galerija Aquarius

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *