Акваријус

 

Кос Митровица

Likovni okršaj: 2. kolo kvalifikacija

\"vuk-djuric-dunja-veljkovic-stefan-djurdjanovic\"

У среду, 23. новембра 2016. године, у галерији „Акваријус“, од 20 сати биће одржан други по реду ликовни окршај. Учешће су и овога пута пријавили ствараоци са Факултета уметности у Косовској Митровици: Вук Ђурић из Чачка, Дуња Вељковић и Стефан Ђурђановић (обоје из Ниша).
Такмичење ће се одвијати у три етапе. Такмичари ће, као и у октобарском окршају, најпре стварати реплику познатог уметничког дела, затим ће се ликовно изразити по задатку који им додели жири, да би на крају урадили оригиналан уметнички рад. Свака појединачна етапа овога пута трајаће тридесет минута.
Победник ликовног окршаја је онај учесник који обезбеди највише гласова присутне публике и стручног жирија (њихова имена биће објављена непосредно пред почетак окршаја). Учесник који освоји награду жирија придружиће се Јасмини Поповић (победници претходног ликовног окршаја) у финалу које ће се одржати у јануару 2017. године.

Распоред и резултати >>

За победнике су обезбеђене и награде: сликарски прибор, материјал и литература, ваучер галерије „Акваријус“, објављивање радова у часопису за различите видове уметничког изражавања „Интервала“. Главна награда (за победника финалног окршаја) је реализација самосталне изложбе у галерији „Акваријус“ (све трошкове организације изложбе сноси Клуб уметника).
Овај несвакидашњи перформанс инспирисан је надметањима уметника (Модељани, Пикасо, Сутин, Ривера) на јавним местима (атељеима, галеријама, клубовима, најчешће кафанама) у Паризу, дакле подразумева, баш као и књижевни окршаји, изражену интеракцију са публиком, која гласно коментарише наступе учесника, омета такмичаре (и на тај начин им отежава извршење задатака), навија, изражава негодовање, у зависности од тога да ли јој се рад и активности уметника допадају или не.
Зато, добродошли у галерију „Акваријус“ – подржите ликовне ствараоце и покажите како Косовска Митровица полако израста у значајно уметничко средиште.

 

Кратке биографије учесника

\"vuk-djuric\"

Вук Ђурић, рођен је 1992. године у Истоку. Тренутно живи у Чачку. Дипломирао је на Факултету уметности у Косовској Митровици, на одсеку Графички дизајн, у класи професора Естер Милентијевић. Похађа мастер студије на истом факултету. Излагао је на више групних изложби, а учесник је на многим фестивалима графита. Један је од значајнијих представника српске „уличне уметности“ (street art), а његови графити украшавају зидове великог броја објеката у северном делу Косовске Митровице и у Грачаници.

\"dunja-veljkovic\"

Дуња Вељковић, рођена је 1996. године у Нишу, где је и завршила Средњу уметничку школу. Студент је друге године Факултета уметности у Косовској Митровици, на смеру графика. Излагала на више групних изложби.

\"stefan-djurdjanovic\"

Стефан Ђурђановић, рођен је 1996. године у Нишу, где је и завршио Средњу уметничку школу. Студент је прве године Факултета уметности у Косовској Митровици, на смеру сликарство.

0 thoughts on “Likovni okršaj: 2. kolo kvalifikacija”

  1. Pingback: Program za novembar 2016. | Galerija Aquarius

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *